Udstyr & plejeprodukter

Udstyr & plejeprodukter

– Hvad skal I købe til baby? Barnevogn? Slynge?
– Hvilke pleje-produkter er bedst?
– Bleer og udslæt mv.
– Hvad med sut?

Tag med I Favn Danmark på shoppe tur
og få forklaringen på en masse spørgsmål
I ikke har stillet endnu om:

Slynge
Tumlemadras til gulvet
Barne- og klapvogne
Møbler
ALT om pleje, bleer og meget mere.

Redebyggeren slår til…

Babyforretningerne bugner af udstyr og vi (nogle af os) kvinder er komplet VILDE med at shoppe baby-grej. Fædre er tilsyneladende ikke nær så vilde med at baby-shoppe J Nogle kalder det ”nesting”: Vi bygger rede og indkøbene er en del af forberedelsen til at blive mor.

 

Man kan nok sige, at butikkerne tager vel imod denne affekt-prægede form for indkøb, og mange af de ting man kan købe på ”babymarkedet” vil for den garvede mor nærmest fremstå som latterlige. Men når man ikke har fået barnet endnu, er det lidt som at handle i blinde. Hvad har man egentlig brug for i junglen af savle-opfangere og sengegavle?!

 

Her er et godt og økonomisk bud på en indkøbsliste:

 

Slynge

 

En bære-slynge er en rigtig god investering – som det går igen mange gange på dette site. Man kan bære, amme, berolige, søvndysse sit barn i den. Se ”Hvorfor bruge slynge” – mindst 17 grunde til at bruge slynge her på siden. Derudover er der mange beskrivelser af de mange fordele og effekter af at bruge slynge i forskellige slynge-forhandlere på nettet. Som regel koster en slynge mellem 400 og 600 kr. Du kan også sy en slynge selv; sy-vejledning kan findes på denne hjemmeside: www.ifavn.dk under baby-slynge / sy selv; ringe til slyngen forhandles i www.babybiksen.dk.

 

 

Tumle-madras til gulvet

 

Det er en rigtig god ide at lave plads i stuen til en lille hygge- og tumle-madras. Evt. en kvadratisk – det er både pænt og nemt at gøre plads til. I starten kan du lægge dit spædbarn fra dig på den, når du laver noget praktisk eller selv ligge og nyde vidunderet i gulvhøjde – næsetip ved næsetip. Det er langt bedre for barnets bløde ryg at ligge udstrakt end at sidde i en skrå-stol f.eks. For den motoriske udvikling er det også bedre, hvis barnet har mulighed for at kunne bevæge sig fra side til side og rulle rundt, når barnet når den alder, hvor det er muligt. På en madras kan barnet også med fordel ligge på maven og styrke rygmusklerne, som er vigtige for barnets evne til at kravle.

 

Bedre end skråstol…

En lille sækkestol kan også være et udmærket alternativ til en skrå-stol, da den følger barnets krop og understøtter ryggen bedre end en skrå-stol. Men generelt må barnet ikke ”sidde op” de første 6 måneder ca., så med en flad madras er du på den helt sikre side. Og barnet har fint udsyn til alt, hvad der foregår af aktiviteter i stuen fra sådan en madras.

 

Barnet er hvor familien er…

Børn skal gerne være med hvor familien er, og når barnet ikke er på arm eller f.eks. i en slynge, så er sådan en madras et godt sted at se verden fra. I behøver heller ikke være bange for at jeres barn falder ned fra en madras på gulvet. Selv et spædbarn vil ikke komme til skade af at trille de 10 cm ned på gulvet.

 

Motorik…

Når barnet bliver lidt ældre og kan bevæge sig lidt rundt, er det et ideelt baby-tæppe, da barnet kan tumle rundt og lære at mestre at ”kravle” op og ned fra den. Madrassen kan med fordel placeres midt på gulvet eller f.eks. i stedet for sofabordet, hvis det har skarpe hjørner. I tumlingealderen kan man med fordel se sit hjem efter med baby-briller på og i kravle-højde. Så kan barnet frit udforske ”verden” og tumle rundt samtidig med at de voksne kan slappe af og ikke behøver være ”over” barnet hele tiden.

 

Stuens centrum

Måske allervigtigst: Sådan en tumlemadras virker som en magnet på voksne! Efter aftensmåltidet, når man lige skal slå mave og i det hele taget, når man trænger til at ligge ned. Jeres barn vil være henrykt over al den hygge og tumlen, der vil blive anledning til i forhold til, hvis forældrene skal ned på et hårdt gulv. Det er i det hele taget meget værd for barnet, når de voksne kommer ned i ”deres” højde.

 

Tidløs

En tumlemadras er et godt og behageligt sted at dyrke kropsligt og hyggeligt eller sjovt samvær med sit barn – eller sine børn. En tumlemadras vil kunne bruges år efter år: I vil opdage at den hele tiden kan få nye funktioner; hygge-krog, hoppe-madras, tv-møbel, rutchebane fra sofaen, hulevæg osv. osv. I vil opdage at mange anskaffelser til jeres barn ellers kun kan bruges i en meget kort periode. Alt i alt en super god investering, som I og jeres barn vil kunne have glæde af i mange år.

 

TIP: F.eks. kan man købe et stykke kvadratisk skum-gummi og betrække det med et kønt stykke stof, der passer ens smag – helst ét der kan maskinvaskes ved 40 eller 60 grader. Spraglet eller mønstret stof er mest praktisk. Hvis man laver 2 madrasser i målene 100 x 110 cm har man en gæsteseng, hvis man lægger dem i forlængelse af hinanden og holder dem sammen med f.eks. et almindeligt stræklagen. Hvis man har plads kan man lægge de 2 tumlemadrasser forskellige steder i huset, hvor man opholder sig meget.

 

 

Babyalarm

 

En baby-alarm kan også være en nyttig anskaffelse for nogle. De er ret dyre og man kan spørge sig selv om et walkie-talkie-system egentlig ikke også ville kunne udfylde funktionen?! (Ingen erfaringer på redaktionen). En baby-alarm kan bruges både indendørs, når barnet sover i et andet lokale eller udendørs, hvis barnet tager en lur i en barnevogn f.eks.

 

Indenfor kan det være praktisk at kunne larme i ét rum, uden at forstyrre barnet, hvis det sover let, men stadig være helt sikre på, at man kan høre barnets lyde. Det kan godt være, at man kan høre et skrigende barn fra boligens øvrige lokaler eller fra huset ud til haven, men det er langt at foretrække, at kunne høre barnet før det bliver så galt! Det har afgørende betydning for det lille barn, at man reagerer prompte på dets signaler og behov, og det forudsætter jo at man rent faktisk kan høre signalerne med det samme.

 

(HYPERLINK; Kommer: artikel om barnets gråd og signaler og hvorfor det er vigtigt altid at reagere prompte på dem).

 

NB! En baby-alarm er IKKE noget, man skal stole blindt på. Det er kun teknik og kan fejle. Faktisk bør de fortrinsvis bruges, steder hvor man vil kunne høre barnet græde alligevel. Og hvis ikke skal man under alle omstændigheder se eller lytte efter barnet med meget jævne mellemrum for en sikkerheds skyld. Der er nogle alarmer der er direkte upålidelige, hvis der ikke er særlige batterier af høj kvalitet i – det er ikke altid noget der bliver oplyst om eller står på alarmen. Brug altid jeres sunde fornuft sammen med alarmen. Og lær jeres alarm rigtig godt at kende før I betror den et vigtigt erhverv.

 

 

Barnevogn / kombivogn / klapvogn

 

Mange vil også have stor glæde af en barnevogn – om ikke andet, så til at have indkøbsvarerne i, når man bærer sit barn hjem i slyngen J Man har også altid en ”pusleplads” ved hånden, selvom en barnevogn sjældent har nogen rigtig god arbejdshøjde. En barnevogn kan også være god til middagsluren. Man kan se efter en vogn med et langt liggemål, hvis man vil bruge den til søvn. Ellers kan man overveje at anskaffe sig en kombi-vogn, der som oftest er en klapvogn, der kan ”lægges ned” og stilles en lift i. Det kan være praktisk og man behøver så ikke købe en klapvogn bagefter barnevognen. Man kan også nøjes med en paraplyklapvogn, som kan købes for et par hundrede kroner – den kan barnet bruge fra det kan sidde selv.

 

Om barne-vogne og klap-vogne kan man sige dét, at de jo er transportmidler til børn. I mange lande bruger man faktisk slet ikke barnevogne – barnevognen er et udpræget nordisk/skandinavisk fænomen. Og i Asien tror folk efter sigende at ens barn er handicappet, hvis man kommer kørende med det i en klapvogn J Men i Danmark er det så normalt at bruge en barnevogn til sit barn, at det faktisk ofte er noget, man slet ikke overvejer om er en nødvendig ting at anskaffe sig – barnevognen falder så at sige ligeså naturligt som selve barnet. Overvej om I vil bruge de mange penge på en barnevogn – eller måske købe en brugt eller leje en. Nødvendig kan man vel ikke kalde den… Med mindre man af forskellige årsager ikke kan bære sit barn eller andet. Den har i hvert fald ikke alle slyngens fordele som transportmiddel til barnet.

 

Seng

…til baby kan du spare, hvis I vælger at lade baby sove hos jer – se her på siden: “Hvor skal barnet sove?” Det samme med lift – hvis man vælger at bære barnet i slynge. Det er i øvrigt betydeligt nemmere at transportere barnet op i en slynge end bære en lift f.eks. op ad trapper, hvis man bor i lejlighed.

 

Puslebord mv.

 

Et puslebord i en god arbejdshøjde vil de fleste også foretrække. Man kan købe nogle lette slå-ud-borde til omkring 400 kr., der ikke fylder særlig meget. Eller man kan få større modeller med hylder mv. Nogle modeller har også badekar, men man kan ikke bruge det så længe, da barnet efterhånden vil være med til at bade og man i øvrigt for sikkerhedens skyld skal ned i gulv-højde. Til de helt små er de fleste håndvaske udmærkede og velegnede til at bade i, så man behøver ikke købe et baby-badekar. Nogle små børn foretrækker brusebad eller bad med en af forældrene, hvilket også kan være dejligt samvær. Man kan også få en såkaldt ”badespand”, som babyen næsten ”sidder” op i, som siges at være god til nogle børn der er utrygge ved at bade – den kan også kun bruges i en kort overgang.

 

Plejemidler

…– dvs. sæbe, shampoo, cremer og baby-olie etc. – er overflødige til små børn og kan ligeså godt udelades. Almindeligt vand på en vaskeklud er helt tilstrækkelig rengøring ved ble-skift, også når barnet har haft afføring. Hvis I alligevel vil bruge plejemidler kan det anbefales at se på www.miljoeogsundhed.dk , hvilke produkter der ikke indeholder parfume eller hormonforstyrrende – eller andre skadelige stoffer. Der findes en folder der hedder ”Ren Information om plejeprodukter til børn”, der kan findes på den nævnte hjemmeside. Begræns dog brugen til et minimum: Barnets hud har godt af at bevare sine egne naturlige balancer for fugt og andet. Det er heller ikke nødvendigt at bade barnet særlig ofte – faktisk har vandet tendens til at virke udtørrende på huden. Nogle gør det alligevel for hyggens skyld; nogle børn nyder at bade og på nogle virker det virker det beroligende.

 

Røde folder/ numse. Ved rødmen på barnets hud i ble-området anbefales ofte mange forskellige cremer – men et meget effektivt middel mod rød numse / hudløshed er små kogte klude af blødt bomuld (f.eks. klippet ud i passende størrelse af en gammel t-shirt), der i afkølet men våd stand placeres på det røde område og bliver siddende under bleen til næste bleskift. Metoden er yderst effektiv og bruges også på hospitaler ved behandling og fremme af sår-heling. Masser af luft og føntørring efter bad / vask er også godt mod røde folder – også som forebyggelse.

 

Bleer

 

De fleste vælger engangsbleer. Genbrugsbleer har også et ry for at være ”besværlige” og ikke nær så gode. Rigtig meget er sket også på den front og man kan få mange forskellige og utrolig smarte løsninger med bl.a. indlæg af rispapir til at smide i skraldespanden, bleer af fleece-stof med trykknapper osv. osv. Det er hverken mere besværligt, mere lugtende eller mindre lækkert at håndtere end engangsbleer – men mest af alt et spørgsmål om vane. Du sparer miljøet for en kolossal mængde affald, du sparer dit barns hud for kontakt med tvivlsomme kemiske stoffer som blegemidler, suge-evne-fremmende midler m.v. og så sparer du masser af penge! Det er også vældig behageligt for barnet med stofbleer; huden kan ånde og stoffet er blødt.

 

Du kan ”etablere” jer med genbrugsbleer for omkring 1500 kr. Det er værd at overveje. (Du kan læse meget mere om genbrugsbleer her : www.ifavn.dk under bleer. I nogle områder kører ”ble-bilen” – en ordning, hvor du kan få afhentet brugte bleer, vasket dem og bliver forsynet med rene.

 

Hvis I alligevel vælger engangs-bleer kan I overveje at købe de økologiske f.eks. Moltex, der forhandles bl.a. i helsekostforretninger eller kan leveres direkte til døren via www.aarstiderne.com . Undgå under alle omstændigheder bleer, der er tilsat balsam, hvilket deklareres med meget små bogstaver på bl.a. visse Pampers-bleer. En del børn får ble-udslæt af Libero-bleer og andre dyre mærker, så måske er et billigt alternativ også et bedre for jeres barn. (Billigste er formentlig Vibelle-bleer, der forhandles hos Aldi).

 

Stofbleer

 

…Har man altid brug for! Gerne 10-30 stk. vil du få glæde af at bruge hen ad vejen til amning, gylp, baby-håndklæde, pusleunderlag, hagesmæk, sol afskærmning i bil, barnevogn, pudseklude… Og de fås som regel i pakker med 10 for 100 kr. ca. De fås i forskellig kvalitet / tykkelse og også nogle ublegede. De bør alle vaskes før de tages i brug.

 

Blespand

 

I den første tid, hvor barnet ikke får andet end modermælk, lugter barnets bleer ikke af noget særligt – heller ikke dem med afføring i. I den periode er det ikke nødvendigt med en blespand. Senere kan det være en fordel med en ble-spand med lufttæt låg, men nogle klarer sig med skraldespanden i køkkenet og enkelt-indpakning af de mest lugtende bleer. Man kan få nogle blespande på markedet, som kalder sig ”lugtfrie”. Dvs. de enkeltpakker bleerne i en pose der er parfumeret. Parfume-stoffet er i sig selv et argument imod at have den stående, da man bør undgå at udsætte barnet for flere parfumestoffer end højst nødvendigt (parfume kan være allergifremkaldende). Spanden kan have lugtmæssige fordele, hvis man ikke tømmer blespand så ofte, men man undgår altså ikke lugten helt. Man skal også være opmærksom på at de specielle re-fill poser er dyre.

 

Sutter

 

Hvis I synes kan I købe et par sutter til jeres barn. Nogle børn med stort suttebehov vil kunne have glæde af at bruge sut. Ellers er det en smagssag. En god rettesnor for brug af sut er, at den ikke skal bruges i stedet for menneskelig omsorg og kontakt.

(HYPERLINK: Se Artikel om det selvtrøstende barn – kommer.)

 

Nogle børn vil ikke bruge en sut, og så skal de heller ikke tvinges til det. De kan højst “bebrejdes” at have særlig god “smag” ved at foretrække brystet frem for en sut. Hvis I synes, kan I evt. forsøge at introducere den på et senere tidspunkt og se om jeres barn har ændrede behov / lyster på det punkt. Ellers glæd jer over, at I aldrig skal bekymre jer om f.eks. sutte-bid.

 

Vær tilbageholdende med at introducere sut for barnet før amningen er godt i gang. Barnet skal nemlig veksle mellem 2 forskellige sutteteknikker til henholdsvis bryst og sut. Hvis barnet f.eks. er indlagt og savner tryghed i en kuvøse eller andet vil det dog være en skam, hvis man ikke lader det trøste sig med en sut, hvis det kan det. Det er et spørgsmål om afvejning og man må gøre det der føles rigtigt. Det behøver heller ikke komplicere amme-starten.

 

Tøj til baby

 

Først og fremmest noget behageligt tøj af 100% bomuld i nogenlunde rette størrelse. Når de er helt små ”svømmer” de nemt rundt i tøjet og det kan godt svare sig at købe et enkelt sæt tøj, som barnet kan passe til at begynde med, selvom de hurtigt vokser ud af det. 2-delte sæt holder længere i størrelsen end dragter. Body-stockings er meget anvendte og er med til at holde bleen på plads. De kan fås i både bomuld og uld eller uld/bomuld-blandinger afhængigt af fødselstidspunkt og årstiden. (NB. Body-stockings kan hæmme barnets varme-regulering / afgivelse af varme og er ikke velegnede, hvis barnet har feber). Man kan få økologisk bomuldstøj, som helt sikkert ikke indeholder kemiske stoffer, der kan genere barnets hud. Det kan være et godt valg især til undertøjet. Uanset hvad kan det anbefales at vaske alt tøj, inden det tages i brug – gerne flere gange og i miljømærket vaskemiddel evt. mærket i samarbejde med astma og allergiforbundet. (Se evt. www.miljoeogsundhed.dk   for anbefalinger af vaskemidler, plejeprodukter mm.)

 

Tæppe / dyne

 

Husk; at en nyfødt ikke selv kan holde på kropsvarmen og derfor hurtigt kan komme til at fryse. Et tæppe evt. bare et bomulds-flonels-svøb og et uldtæppe til at tage udenom kan være godt. Uldtæppet kan evt. være et sjal eller uldtæppe, der er klippet til, så du kan binde det rundt om dig selv og barnet, når det ligger i en slynge – det er vældig praktisk. Evt. baby-dyne (pude skal ikke bruges).

 

Til mor

 

– se om ammeindlæg, amme-bh/tøj og andre anskaffelser under amning; Overlevelseskit til ammestart

God shoppetur! J