Nattero
Søvnproblemer
Forebyggelse
Søvntræning
Naboens barn sover altid igennem…
Tid løser mange problemer
Søvn i dagtimerne
Følg barnet…
Lære at sove
Søvntræning
Psykologi
Alternativer
Putning
Lære at falde i søvn
Efterskrift eller: Spar jer for turen med barnevognen en regnfuld nat i november…
Naboens barn sover altid igennem…
Langt de fleste forældre oplever problemer med at få deres spædbarn til at sove længe og dejligt om natten (eller i dagtimerne). Mange har større eller mindre ”søvn-problemer” – også mange der ikke skilter med det. I mødre gruppen prales der ofte og konkurreres om, hvis børn der sover først ”igennem”. Af en eller anden grund synes ens spædbarns søvn at være blevet et succesparameter for et vellykket forældreskab. Selvom man kan få indtryk af, at alle andres børn sover godt om natten – så vær vis på at det ikke er sådan det hænger sammen. Jeg vil gå så vidt som til at sige at det er helt normalt at små børn holder deres forældre vågne i større eller mindre perioder af deres spædbarns tid. Ofte forstyrres søvnen i forbindelse med fysiske eller mentale udviklingsspring, ved tandfrembrud m.m. Faktisk siges det at sensitive og kvikke børn ofte sover dårligt. Hvad årsagen end er, så er det ALDRIG for at genere sine forældre – dette kan være værd at minde sig selv om, hvis tilstanden efterhånden ligner en sammensværgelse.
- Man skal altid være opmærksom på, at der også kan være medicinske årsager til at barnet f.eks. pludselig sover dårligt f.eks. ørepine og andet, man skal konsultere læge med. Det er vigtigt først at udelukke medicinske årsager til søvn-problemerne.
Tid
Når man står med søvn-problemer i en familie, kan det være utrolig tærende på overskuddet, og man gør derfor sig selv og familien en god gerning, hvis man overvejer, hvordan man vil kunne få det bedre med situationen. For det første kan man altid holde sig for øje, at tilstanden er midlertidig og forbigående! Tiden er ofte en overset problem-løser når man står med et spædbarn – og børn i det hele taget. I stedet kan man nemt glemme det og komme til at fokusere på, hvor mange timer man mangler i sammenhæng for at føle sig bare nogenlunde udhvilet og i det hele taget føle at problemet totalt har overtaget ens liv. Det har det sådan set også. Det er et af de områder hvor ens verden bliver vendt op og ned, når man får barn. Somme tider er det en god opmuntring at spørge sig selv: ”Kan jeg klare det her bare 3 uger til?”, når det ser mest sort ud. Ofte er tingene ændret af sig selv ugen eller måneden efter.
Søvn i dagtimerne
Det er meget forskelligt, hvor meget børn sover i løbet af dagen. Børn har meget forskellige søvnbehov og nogle helt små børn kan klare sig fint med 9-12 timer i døgnet; andre har behov for mere. Se på dit barn om det trives. Hvis det gør, er der ingen grund til at gøre et stort nummer ud af, hvor meget barnet sover sammenlagt eller i løbet af dagen. Hvis barnet er træt og ikke kan/vil sove kan man forsøge sig med samme opskrifter som gælder nattesøvnen.
Følg barnet…
Hvis barnet ikke kan falde i søvn, kan man med fordel opgive projektet for et kort stykke tid og derefter prøve igen. Der er ingen grund til at fokusere alt for meget på det – det kan nemt blive opslidende. Alting ændrer sig hurtigt og det er sjældent muligt at have rutiner for det lille barn særlig længe af gangen. Overvej altid om rutinerne er for din egen eller barnets skyld. Ofte er de til for forældrenes skyld, men nogle børn har – især når de er lidt ældre – behov for mere genkendelighed og gentagelser for at føle sig helt trygge. Stol på at du med åbenhed og øvelse kan lokalisere dit barns behov dag for dag og se dig ikke blind på, hvordan det “burde” være.
Lære at sove…
Mange føler stadigvæk ikke, at det er til at leve med at deres barn ikke sover tilstrækkeligt og sammenhængende om natten. Og er desperationen stor nok vil man gå vidt for at få barnet til at sove. På markedet må bøger om søvn-træning og håndtering af søvn-problemer med de små børn være en guldgrube. Der er mange mere eller mindre gennemprøvede metoder til at få børn til at falde i søvn og sove. Men der findes ingen færdig opskrift, da meget afhænger af barnet og den enkelte familie. Inden man tager fat på nogle af disse metoder bør man overveje følgende:
- Mærk efter: FØLES det rigtigt? Du kender dit barn bedst og er skabt til at passe godt på det. Din intuition og dine følelser er den største kilde til hjælp du kan finde. Hvis det føles forkert er der en rigtig pæn chance for, at det også ER forkert. Du er den eneste der kan vide det med sikkerhed.
- Overvej hvad dit barn lærer – udover måske at sove – af den pågældende metode. Måske lærer det at sove!; for der er trods metodernes lovprisninger mange tilfælde, hvor en metode må opgives uden at barnet er blevet ”bedre” til at sove. Psykologer er enige om, at barnets grundlæggende personlige træk dannes i de første (3-4) år af dets liv. Af dets samspil og forhold til forældrene danner det sin basis for, hvordan det vil have det i forhold til relationer i sit fremtidige liv. Hvis I f.eks., som visse metoder foreskriver, forlader rummet, for at barnet skal lære at lægge sig til at sove selv, så oplever barnet at det bliver forladt. Hvis det græder – dvs. råber på hjælp – og der ikke kommer en voksen ind for at trøste, tale, nusse eller holde i hånd, så lærer det, at der ikke kommer nogen, når det beder om hjælp. Og måske derfor holder det op med at råbe / græde?
- Under alle omstændigheder bør man ikke tage æren for at man lærer barnet at falde i søvn selv f.eks. – det lærer det jo selv! I Favn støtter den nære kontakt mellem forældre og barn og baseres på at skabe tillid: Barnet må gerne lære at det er OK at være afhængig af sine forældre og søge støtte, hjælp og, når de bliver større, råd – hos sine forældre – i situationer, hvor det endnu ikke er helt modent eller sikkert til at stå alene. Formentlig vil dit barn når det vokser op være mere tilbøjelig til aktivt at signalere og bede om hjælp i stedet for at tumle med problemerne selv – og opleve at de alligevel er for store at løse alene. Et barn der ikke tidligt har følt sig forladt og svigtet af de primære relationer, men har oplevet dem som nærværende, hjælpsomme og kærlige vil også have en større tillid til sig selv – simpelthen et større selvværd! Og det vil senere hen have nemmere ved at indgå i nære relationer f.eks. med partner og egne børn.
Alternativer
Er slaget så tabt, hvis man vælger ikke at bruge de beskrevne metoder? Nej slet ikke!! Man kan sikre sig, om der er nogle andre metoder – helt konkret – man har overset eller glemt at afprøve: Lægge barnet en time tidligere eller en time senere? Dysse barnet i søvn i en slynge ? – Dette virker på mange børn, evt. imens man går lidt rundt eller går en tur. Eller danser til blid musik? Eller vasker op… Man skal ikke være så bange for at lave ”dårlige vaner”, for man kan altid ændre på metoderne. Barnets behov og rytmer ændres også hele tiden. Den ene måned falder barnet bedst i søvn rullet ind i en dyne i fars arme – et par uger efter er det mest effektive måske altanbarnevognen eller at blive føntørret på puslebordet. Andre børn falder i flere år i træk i søvn ved brystet – verdens korteste og mest mobile putte-ritual. Når det angår alternative løsninger er det kun fantasien der sætter grænser. Lyt til jeres barn og lær det at kende. Vær kreative! – men pas dog på med at prøve for mange forskellige ting indenfor kort tid, da det kan virke lidt forvirrende og være med til at barnet ikke får nemmere ved at sove.
HUSK; at spædbarnstiden er kort, selvom det ikke altid føles sådan, når man lider af kronisk søvnunderskud. Du giver dit barn en gave for livet ved at være der for det, mens det lærer at sove.
Putning
Vær realistisk: Alle bruger tid på at putte små børn! Ofte er der tale om et reelt valg mellem at afsætte den tid – måske 1 time – det tager at putte, ligge og slappe af ved siden af barnet eller læse eller hvad man vil eller vælge at bruge 1 time på at gå ud og ind af soveværelset og få junior til at ligge ned.
Ritualer?: Nogle sværger til ritualer som barnet kan forbinde med søvn. Ritualer har, hvis de er knyttet til steder/omgivelser, ting eller meget faste rutiner, den ulempe at de pr. definition er meget ufleksible. F.eks. kan man ikke overføre dem til andre steder hvor man evt. skal overnatte. Anderledes er det hvis ritualet er knyttet til forældrene/ forælderen med f.eks. ammeritual eller hvor der ligger en ved siden af barnet og holder det i hånden eller hvis putning foregår i en slynge.
Lære at falde i søvn…
Da især spæde og små børn forventer at falde i søvn igen ved opvågning på samme måde som de faldt i søvn, er det også en stor fordel, hvis barnet vænner sig til flere forskellige associationer til det at falde i søvn. F.eks. hvis de blev rokket i søvn skal de som udgangspunkt rokkes igen for at falde tilbage i søvnen. Ved at bruge forskellige måder til at falde i søvn; ved amning den ene dag, i slyngen den anden dag og måske af sig selv den tredje, så bliver det også nemmere for barnet at falde i søvn igen på forskellige måder. Det kan også være af betydning, at man varierer mellem mor og far som den der putter. Vær også opmærksom på at barnet måske forbinder en lyd i omgivelserne med at falde i søvn. Hvis barnet falder i søvn med lyde i baggrunden kan en ændring af dette gøre at det bliver vækket. Uanset om det er stilhed eller en form for lyd eller ”støj”. Babyer sover ofte let, men især fra ca. 1-årsalderen begynder de at have dybere søvnperioder og vågner ikke så let. Det er værd at forsøge at lade barnet falde i søvn selv en gang imellem, så det også kan lære at mestre det gradvist. Det første leveår som minimum nytter det dog ikke at stille krav til barnet om at ”lære” for meget om at falde i søvn. Andet end at det er noget man gør, når man er træt, og at det så vidt muligt er noget positivt, trygt og rart. At håndtere et spædbarns søvn handler om at grundlægge dets fundamentale tillid til sig selv og omverdenen. Barnet har mulighed for at få grundlagt et positivt forhold til søvn i denne periode.
Efterskrift – Spar jer for turen med barnevognen en regnfuld nat i november…
En gåtur i nattens mulm og mørke vil afsløre, at en del forældre går ture med babyer i barnevogne om natten. Jeg har selv en bekendt der engang blev stoppet af et par bekymrede politibetjente i Københavns indre by, da han var på vej ned mod havnen med sin søn i barnevognen…. Nogle lader tørretumbleren køre i timevis, når de har opdaget, at det er den eneste lyd junior kan sove til. Autosædet i bilen er blevet så klassisk at den indgår i reklamefilm… Du kan godt regne med at du vil finde dig selv gøre ting du ikke havde forventet for at få dit barn til at sove. Mønsteret er at børn gerne vil være i bevægelse, høre levende lyde nøjagtig som de gjorde det i fostertilstanden: Derfor virker en rytme der svarer til moderens hjertelyd beroligende, rumlende lyde kan måske associere til tarmenes lyde for fosteret og bilens eller barnevognens bevægelser minder om de gyngende bevægelser i fostervandet. Derfor kan det anbefales på det allervarmeste at overveje at anskaffe en bæreslynge. (Se “Hvorfor bruge slynge? – Mindst 17 gode grunde…“). I den giver man barnet den ultimative følelse af tryghed, genkendt som det oplevede i fostertilstanden. Barnet er bare flyttet uden på maven! Dit barn får på den måde den ÆGTE vare: Ikke noget der minder om mors hjerte, men simpelthen lyden af morens hjerte der slår, som det lyttede til i 9 måneder – derfor er der nogle børn der foretrækker at ligge med hovedet i moderens eller faderens venstre side. Det får også de duvende bevægelser som det kender, stemmen og måske som noget nyt duften af mor eller far med i købet. Og med slyngen er det trods alt sådan, at man ikke behøver gå udenfor i regnen for at gå med den J Ofte vil man endda kunne foretage sig noget nyttigt som at rydde op eller tørre tallerkener af imens man får sit barn til at sove. Bagefter kan man nemt lægge barnet direkte ned i sengen i slyngen, sådan at det sover på stoffet og binde den op. Eller blive siddende og slappe af i en lænestol med sit sovende barn uden at skulle holde barnet krampagtigt i den stilling det faldt i søvn i, men med afslappede arme, skuldre og nakke.
Held og lykke og Sov godt!
Læs mange flere råd om søvn på www.askdrsears.com : “31 ways to get your baby to go to sleep and stay asleep easier”.
af Dea Dorothea Deleuran.