Hvilken type slynge/sele skal jeg vælge?

– Et par gode råd om størrelse og typer før du køber slynge.

 

Du kan begynde succesfuldt med hvilken som helst slynge

– bare den passer godt i størrelsen.

Ryg-problemer?

Ringe eller spænder eller uden justering

Materiale og polstring

Sy din egen slynge

Hvor kan du læse mere…

 

Der findes et væld af forskellige slynger-modeller og typer på markedet. Selv en garvet slyngebruger kan ved et første øjekast blive helt svedt ved at skulle finde den bedste og mest velegnede til netop dem. Ofte kan den ene slynge være lige så god som den anden – det er nemlig mest af alt en vanesag, hvilken der er bedst at bruge og så er det i øvrigt meget individuelt og et spørgsmål om smag og behag, hvilken type man allerbedst kan lide.

Som udgangspunkt kan man derfor vælge slynge efter farve, tilfældighed eller pris, uden at blive snydt. Der er dog alligevel nogle ting, der er værd at tage højde for inden man køber en slynge. Nogle er også nemmere at anvende for nybegyndere. Mange anskaffer sig en ekstra slynge, når de er blevet ”hooked”, der kan bruges når den første er til vask og den er blevet helt uundværlig, og så har man jo mulighed for at anskaffe sig en mere avanceret. Men man kan altså sagtens klare sig med en enkelt slynge, der kan anvendes fra fødsel til tumlingealder.

Visse forhandlere – i hvert fald Babybiksen – sender en DVD med, så man kan studere brugen af de forskellige slyngetyper ”live” og du kan undersøge om din forhandler giver mulighed for besøg – nogle giver ”home-parties” hvis man er flere, der vil have dem demonstreret. Det er i hvert fald godt at se slyngen i brug, fordi det er et spørgsmål om teknik, om man hurtigt får succes med at bruge slyngen.

(For at få en fornemmelse af, hvordan det føles at bære i en slynge kan du selv lave en slynge ved at binde et tørklæde og placere knuden øverst på din krop).

  1. For folk med ryg problemer kan det være, at en vikle, mei tai eller særlig sele vil være bedre end en skrå-slynge: Spørg evt. forhandleren. Nogle mener decideret at det kan styrke både ryg og mave, hvis man bærer sit barn på den rigtige måde. Det kan meget vel være vejen til en flad mave og rank og stærk ryg for os alle.

Du kan begynde succesfuldt med hvilken som helst slynge

– bare den passer godt i størrelsen.

Nogle slynger er dog mere simple at tage i brug og derfor særligt velegnede, hvis man ikke har prøvet en slynge før. En god begynder-slynge er f.eks. den type der justeres med ringe foran på kroppen (en skrå ”ring-slynge”) (F.eks. mærkerne MIM, Sling Easy Popular, HuggaBaby, Ringo, Ellaroos ringslynge o.a.). Den type slynge er velegnet til både nyfødte og større børn. Den har mange muligheder m.h.t. forskellige bærestillinger og er nem i brug – den skal bare tages over hovedet med en enkelt bevægelse og er hurtig at få af og på. Derfor er den også velegnet til korte ophold i slyngen. Den kan justeres mens man har den på (og mens barnet er i den). Nogle af dem kan justeres en del efter størrelsen / højden på den person, der har den på. Det kan være praktisk hvis man skal dele med ægtefællen. (Spørg evt. forhandleren). Bemærk at nogle typer slynger syes efter mål, så de passer perfekt til (kun) en person (f.eks. Fleece-slyngen).

Mange slynger med spænder er også nemme at tage i brug: Fordelen ved dem er, at de kan åbnes med et klik-spænde, f.eks. når man lægger barnet fra sig, men de kan ikke altid justeres ind og ud imens man har dem på.

Det er vigtigt at en slynge passer og ikke f.eks. er for stor til den, der skal bruge slyngen i dagligdagen. Det er afgørende for komforten, at slyngen kan strammes op, så barnet sidder eller ligger tæt ind til kroppen. På den måde vejer barnet mindst og er mest behagelig at bære. Man har også svært ved at amme i en slynge der er for stor. Slyngen af mrk. Tikamak er efter sigende forholdsvis stor i størrelsen / for stor til nogle, men det er formentlig individuelt. Størrelsen på slyngen skal bestemmes efter størrelsen / primært højden på den der bærer (ikke størrelsen på barnet).

  1. NB. Stort set alle typer slynger er nemme at bruge, når man først har lært teknikken! Derfor kan man sagtens vælge en hvilken som helst slynge til at starte med. De kræver ikke at man er ”øvet” i forvejen. Når man først er fortrolig med en type slynge vil man opleve, at det er den nemmeste og måske bedste at bruge.

 

Materiale og polstring

Slyngerne kan fås i mange forskellige farver og materialer. Overvej om du vil have en varm eller let slynge – nogle slynger f.eks. af kraftig fleece kan være for varme om sommeren og kan ikke anvendes hvis barnet har feber. Naturmaterialer som f.eks. bomuld kan anbefales især til brug ved nyfødte.

Slyngerne kan fås både med kraftig, let eller uden polstring. Alle typerne er behagelige, da de let/ikke polstrede hviler over hele skulderen og derfor ikke ”strammer” på skulderen. Ellers er det en smagssag om vil have polstring i slyngen. En fordel ved de upolstrede slynger er, at slyngen fylder mindre i tasken – en fordel ved de polstrede er, at en polstret kant ikke risikerer at snære i barnets knæhaser, når det er i siddende stilling i slyngen. Det kan også være nemmere at putte en nyfødt i en polstret slynge end en helt upolstret, men igen er det formentlig individuelt. Der er ikke nogen forskel på komfort og sikkerhed for barnet i polstrede eller ikke-polstrede slynger.

 

Priserne på en slynge ligger typisk mellem 400-600 kr. Almindeligvis kan du få en slynge for ca. 450 kr. incl. forsendelse (sep. 2004). De professionelt syede slynger har en del fordele og holder med garanti til barnets vægt i lukning eller spænde.

Du kan også sy din egen slynge:

(Man skal nok have lidt erfaring med at sy for at have succes med at sy sin egen slynge).

Opskrifter findes her:

www.altomslynger.dk

(Ikke-kommerciel side udarbejdet af erfarne slyngebrugere og tidligere forhandlere af slynger med erfaring i at sy selv).

http://www.ifavn.dk/babyslynge_syselv.htm

(Justerbar skrå ringslynge af f.eks. bomuldslærred. Ringe kan købes via www.babybiksen.dk).

Eller: http://www.ida.net/users/stace/sling.html  (Lommeslynge uden justering, f.eks. af micro-fleece-stof. Instruktion på engelsk. I Favn Danmark har ingen erfaring med brug af opskriften. Det er meget vigtigt at denne type slynge passer perfekt til brugerens mål – ellers fungerer den ikke ordentligt. Bare et par cm kan mærkes).

Eller opskrift til en vikle: http://www.slynger.dk/SyselvLykke.php

Hvis du vil vide mere kan du finde flere oplysninger hos forhandlerne. Se liste over netbutikker.

Udførlig slyngeguide og anmeldelse af forskellige slynger og bæreseler på markedet: Se artiklen ”Slyngeguide” i Forældre og Fødsels tema-nummer om I Favn: ”Tæt kontakt”, marts 2004. (Kan lånes på biblioteket eller købes hos Foreningen (se links)). Artiklen ligger også online her: http://www.babybiksen.dk/index.php?id=slynger

Se i det hele taget www.altomslynger.dk , alt om slynger!! herunder anmeldelser af forskellige slynger (siden er ikke-kommerciel).

En detaljeret guide til den rette slynge til behovet kan du også se hos Babybiksen (herunder en liste over deres produkter): http://www.babybiksen.dk/vejledninger/kortomslyngevalg.PDF