Børnene viste vejen

Børnene viste vejen til et nemmere forældreskab

– En lykkelig beretning om et slynge-barn og ét til.

 

Af Dea Dorothea Deleuran, Charlottenlund.

Beretningen offentliggjort 1. gang i Forældre & Fødsels temablad “Tæt kontakt”, nr. 2, marts 2004

 

Hun VILLE bæres.

At mine børn er blevet i-favn-børn er mest børnenes fortjeneste: Min ældste pige, Rosalina, ville simpelthen kun være i armene på os. Hun kunne på ingen måde overtales til at ligge i barnevognen så meget som et øjeblik de første 4-5 måneder. Vi tænkte, at det sikkert bare var en periode, og vi ville i øvrigt gerne efterkomme hendes behov. Hun skulle bestemt ikke ligge og græde i barnevognen. Hun havde et meget lille søvnbehov – modsat moren – og hun syntes ikke, det var sjovt at ligge i ske på sofaen særlig længe ad gangen, så jeg måtte finde en måde, hvor vi kunne foretage os ting, samtidig med at hun var ”tapet” til kroppen.

 

Da jeg fik ondt i ryggen af bæreselen gik jeg på udkig efter alternativer og købte en slynge i web-butikken Yngelkram. Rosalina var da knap 3 måneder. Jeg glemmer aldrig hendes første tur i slyngen: Wow – det føltes simpelthen som om, at det var dér hun hørte til. Hun vejede heller ingenting, når hun hang der. Det gav en unik fornemmelse af samhørighed – som jeg ikke havde oplevet lignende med bæreselen. Og så kunne man jo have hende med over alt, så nemt som en pakke småkager i en taske. Hun var mindst lige så begejstret som jeg – suttede et par tag på sutten og faldt så veltilfreds i søvn.

 

Det bedste sovemiddel.

Det skulle også vise sig, at vi havde fået det allerbedste redskab, vi kunne have drømt om. Rosalina havde tit svært ved at give sig hen til søvnen, så det krævede ofte, at vi bar hende en del rundt. I slyngen havde man armene fri, det var ikke så anstrengende, skuldrene var afslappede, og når hun var faldet i søvn, kunne man sidde og slappe af med hende hængende i slyngen, for til sidst at lægge hende direkte derfra ned i sengen. Hun blev ofte danset i søvn til salsa musik med Santana – Vi har mange gode minder. Efter vi introducerede slyngen havde hun heller ikke problemer med luft i maven længere. (En erfaring vi også gjorde med nr. 2, og som formentlig skyldes at tarmene bliver bevæget i takt med kroppens bevægelser). I det hele taget blev det på alle måder nemmere at gøre hende glad og veltilfreds.

 

Når jeg tænker tilbage, så ved jeg slet ikke, hvad vi havde gjort uden slyngen – men én ting er sikkert: Det havde bestemt ikke været så nemt og sjovt at være forældre uden den. Omgivelserne oplever tit én som værende en opofrende super-mor, når man bærer sit barn meget. Måske var det også sådan jeg følte det enkelte gange i starten, for det var jo ikke rigtig frivilligt til at begynde med – det var et krav fra Rosalina’s side, som hun ikke ville gå på kompromis med. Det var også ind imellem hårdt. Der var øjeblikke, hvor jeg ønskede at jeg havde min krop mere ”for mig selv” – den følelse kender de fleste ammende mødre nok.  Men efterhånden som man vænnede sig til det, fik rutinen og kom i form, ja, så blev det trods hendes øgede vægt faktisk mindre fysisk hårdt, og i højere grad en udelt fornøjelse at bære hende meget. Det blev så naturligt, at jeg ofte helt ”glemte” at hun hang der.

 

Efterhånden som tiden gik, og Rosalina selv blev mere mobil, blev hendes behov for at blive båret mindre. Da hun var lidt over 1 år, og havde lært at gå, var jeg højgravid, og da behøvede jeg faktisk stort set ikke bære hende mere, hvilket passede fint under mine omstændigheder. Omgivelserne fandt hende usædvanligt selvstændig og ”uklæbende” – hun var simpelthen fyldt op med kropskontakt, tryghed og nærhed, tror jeg. I skrivende stund er Rosalina fyldt 2 år og får stadig en tur i slyngen en gang imellem. Hun kommer selv slæbende med den f.eks. når hun vil være med til at lave mad og sidde i den og kaste grøntsager i gryden. Den er også praktisk i alle de situationer, hvor man ellers bærer hende, da det er langt nemmere og mere skånsomt for ryg mv., når man bærer hende på den måde. Man kan nemt have hende i slyngen op ad trapper, hvis det kniber med kræfterne og samtidig bære et par poser.

 

Endnu et slyngebarn.

Med vores anden datter, Aia Aprilia, som kom til verden 15 måneder efter Rosalinas fødsel, faldt det helt selvfølgeligt at tage slyngen i brug med det samme, for dér var behovet for et par frie hænder jo større. Slyngen ville gøre det muligt for mig at være 100% tilgængelig for Aia Aprilia med tryghed, kontakt og bryst,  samtidig med, at jeg kunne have hænderne fri til at være sammen med og tage mig af Rosalina. Første gang havde vi ikke haft slyngen de første måneder, så da jeg med Aia Aprilia skulle indvie slyngen til en nyfødt, fumlede jeg noget med den. Til min store skuffelse var hun ikke særlig vild med at ligge i den, de første par gange vi prøvede, og jeg tænkte – lidt i panik: Hvad hvis hun slet ikke var et slyngebarn? Jeg havde sådan glædet mig til at ”slynge” igen, både fordi det er hyggeligt for en selv og skønt for (de fleste) børn, men også fordi det denne gang ville være et helt uvurderligt hjælpemiddel, når jeg havde to små børn, jeg skulle være mor til samtidig. F.eks. kan man bevæge sig rundt og have hænderne fri, imens man ammer i slyngen. Men det var kun et spørgsmål om lidt øvelse fra min side, før den pludselig ”var der” og Aia Aprilia lå veltilfreds og puttede. Derefter ville hun helst heller ikke ligge for sig selv.

 

”Jamen, du går jo og ammer!”

De første 5 måneder var Aia Aprilia et dedikeret slyngebarn og ”boede” stort set i den. Hun spiste, sov og var vågen i små intervaller (1/2-times lure), helt efter sin egen rytme. Jeg behøvede ikke tænke på at lægge hende til at sove eller i øvrigt være opmærksom på hendes rytmer – det eneste jeg skulle var at lade hende sutte, når hun havde behov. Al anden regulering faldt helt naturligt og helt af sig selv. Det var spændende at se, hvordan hun stille og roligt flød ud og ind mellem de forskellige stadier og grader af bevidsthed mellem frisk vågen tilstand, døs og søvn. Jeg havde verdens nemmeste og mest tilfredse lille barn hængende lige under min hage – med en baby-isse lige til at kysse når det faldt mig ind.

Der gik ofte døgn ad gangen, hvor hun slet ikke græd. Hun har stadigvæk et nuanceret signal-sprog nu, hvor hun er 8 måneder og giver mange forskellige signaler, inden det bliver så galt, at hun må græde – måske fordi jeg hurtigere opfanger hendes signaler, når jeg i kombination med lyd og indtryk også kan mærke hendes kropssprog. Jeg tror, hun på den måde har lært at kommunikere mere subtilt.

Imens Aia Aprilia hang i slyngen foretog jeg mig, hvad jeg plejede sammen med Rosalina og nød bare at være sammen med begge mine to små piger på den måde. Jeg følte mig ikke splittet imellem at opfylde pigernes behov, for det lod sig gøre samtidig, når Aia Aprilia hang i slyngen. Jeg har gået tur med bekendte, der lige pludselig har udbrudt: ”Jamen, du går jo og ammer!”

 

Det er så nemt.

Aia Aprilia har jeg uden tvivl båret langt mere end det havde været ”nødvendigt”. F.eks. var hun udmærket tilfreds med at ligge i barnevogn af og til også som spæd, men som regel tog jeg hende op igen, simpelthen fordi jeg havde lyst og fordi jeg vidste, at hun ville ligge mere rart og trygt oppe hos sin mor. Det føltes ikke længere ”rigtigt”, når hun lå dernede i vognen og ”raslede rundt”……  Temmelig pludseligt i 5 måneders alderen begyndte hun at foretrække at være ”altan-barnevognsbaby”, når hun skulle sove, men det er jo en anden historie.
Begge mine børn har elsket at være på kroppen som babyer, og vi valgte så at følge deres behov og selv snuppe en lur, imens de sov i vores arme. Det er efter min mening den nemmeste måde at blive forældre på: At lade børnene vise vejen. På den måde blev jeg en vildt begejstret slyngebruger. ”Vi” skulle jeg måske sige, for selvom min mand først var skeptisk og foretrak bæreselen, så gik der ikke mange uger, før han også var slyngebruger. Vores samling er netop blevet udvidet med slynge nr. 4 – to af dem er næsten slidt op – de bliver alle brugt lidt efter humør, behov og farve på tøjet.

Slyngen har helt bestemt været en af de bedste investeringer, jeg har gjort! Den ledte mig ind på Attachment Parenting / I-favn og kontinuum-forældreskab[1] som en mere generel “ideologi” (som vi praktiserede i forvejen). Men med ideologien var det for os sådan, at den kom bagefter og var sekundær – slyngen var bare praktisk og gjorde det nemmere at være forælder. Og så virkede det bare HELT rigtigt!

 

Dea D. Deleuran

 

Kontinuum Begrebet af Jean Liedloff