Hvor længe vil du amme?
Langtidsamning
Fordele
Amme søskende
Kan man det?!
Stoppe amningen?
Hvor længe du vil amme er ikke noget, du behøver bestemme dig for på forhånd. Tværtimod er det som med så meget andet der angår børn, bedst at være åben, mærke efter og træffe beslutninger som tiden skrider frem. For nogle bliver det nødvendigt at nedtrappe amningen delvist på grund af at moren vender tilbage til arbejdsmarkedet. Det er en skrøne, at man skal holde helt op med at amme, bare fordi man begynder at arbejde. Du kan sagtens fortsætte med at amme, når du ikke er på arbejde. De fleste børn elsker en morgen tår, en hyggestund om eftermiddagen og f.eks. bryst inden sengetid. Amningen behøver ikke være på fastlagte tidspunkter, men kan sagtens være ”amning efter behov” når I er sammen. Både ammeforløbets længde og hyppigheden i amningerne afhænger af hvad der føles rigtigt for dig og dit barn.
At amme længere…
I vores kultur har det været typisk at afvænne barnet forholdsvist tidligt, fordi moren skulle tilbage på arbejdsmarkedet og fordi man i nogle år ikke mente, at amning var specielt vigtigt, når man havde gode erstatningsprodukter. Amningens værdi også ud over de første 6 måneder er efterhånden bredt anerkendt. I andre kulturer er der tradition for at amme længere. Verdenssundhedsorganisationen WHO og UNICEF anbefaler, at man (overalt i verden og ikke kun i U-lande) ammer sit barn fuldt ud i 6 måneder og som supplement til det er mindst 2 år og gerne længere.
Mange ændrer forhold til amning hen ad vejen og alt imens de ammer deres barn. I vores kultur hvor bryster er sexualiseret er det måske på sin plads at slå en fed streg under, at amning ikke er en seksuel handling for hverken mor eller barn – uanset om der er tale om amning af et spædbarn eller et større barn. Hvis nogen omgivelser f.eks. skulle opleve det sådan, må de tage det på deres egen kappe. De fleste oplever det alligevel på forhånd som lidt fremmed, eksotisk eller måske grænseoverskridende at forestille sig at amme f.eks. et barn på 1 ½ eller 2 år. Men barnet bliver ikke så stort over en nat! En del af dem der til at starte med fandt ideen nærmest ulækker går hen og synes at det er helt naturligt og faktisk smukt, når deres eget barn når 2-årsalderen. Det er jo altid i orden at ændre mening om tingene. Nogle afvænner aldrig barnet, men venter til barnet selv mister interessen, når det typisk er et par år gammelt. Vær åben og fordomsfri overfor, hvor længe du vil amme dit barn.
Fordele ved langtidsamning…
Der er mange fordele ved at amme længe. Dels er modermælken jo et uovertruffent kosttilskud, fyldt med proteiner, vitaminer, mineraler, helt unikt sammensatte fedtsyrer, kalk, antistoffer og bakteriedræbende enzymer. Modermælk har en direkte gavnlig effekt på immunforsvaret, som hovedsageligt opbygges de første 2 år af barnets liv. Nogle mener decideret at modermælken har en gavnlig effekt på hjernens udvikling som sker hovedsageligt indtil barnet er 2 år. Undersøgelser har faktisk vist, at der er sammenhæng mellem hvor lang tid et barn er ammet og på hvor intelligent det bliver som voksen. Jo længere tid det er blevet ammet – des mere intelligent. Muligvis skyldes dette, at forholdet mellem moren og barnet ofte er stærkt og velafbalanceret pga. det lange ammeforløb.
Tryghed i en svær tumlingetid…
Det er somme tider både hårdt og frustrerende at være i tumlingealderen og der sker mange ting med barnet også mentalt. Det kommer i selvstændigheds-alderen osv. Det er vigtigt for barnet at føle tryghed og nærhed sammen med forældrene og amningen kan være en utrolig god måde at dække en del af dette behov. Amningen kan være en dejlig tid for barnet, når det skal falde til ro og sunde sig over mange af dagens udfordringer eller genvinde balancen i de følelsesmæssige udfordringer som det møder. Og så er amning vel en af de eneste måder, man kan opleve en 2-årig ligge stille og slappe af uden at sove i mere end 30 sekunder J Amning kan være en god måde at få et pusterum; en tiltrængt afslappet hvilestund, med en læskende drik og mor ved hånden, i en dag med et højt aktivitetsniveau.
Omgivelsernes reaktioner…
For dem der selv har været fremmede for langtidsamning, er det nemt at forstå at visse omgivelser kan være uforstående, skeptiske eller afstandtagende overfor, at man ammer sin 2-3 årige – nogle vil endda føle at 1 år er grænsen. Sådan er det på dette punkt som med så mange andre angående opfostring af børn: Folk har forskellige holdninger og følelser omkring mange emner. Man skal ikke lade sig presse eller ryste af omgivelser, men finde sine egne meninger og følelser frem for sine egne børn. Det kræver ind imellem styrke at træffe sine egne selvstændige beslutninger, hvis man oplever at omgivelserne ikke støtter en. De kræfter man bruger kan komme igen til én som stolthed ved det vigtige ansvar, man tager for at gøre det rigtige for sine børn og sin familie. Ofte er det også de halvhjertede beslutninger eller de ting man blev skræmt væk fra at prøve man ender med at fortryde og ikke de ting man rent faktisk gjorde, fordi man mente de var det rigtige.
Amme søskende…
Der er ikke så mange der ved, at man kan gøre det og endnu færre der faktisk gør det: Ammer to søskende. Tandemamning hedder det, når man f.eks. bliver gravid med nr. to, mens man stadig ammer nr. 1 og ikke ønsker at stoppe med at amme sin ”store”. Man kan godt amme mens man er gravid uden risiko eller ulempe for fosteret og man har mælk nok til at amme flere børn på en gang. I nogle kulturer kalder man søskende, der har ammet samtidig for ”mælke-brødre” eller ”–søstre” for at understrege det nære forhold, som der kan udvikles ved at dele sin mor på den måde.
(Nedenfor i artiklen vil blive udarbejdet en liste med henvisninger til hvor du kan læse om tandemamning).
Langtidsamning vil, med sine videnskabeligt baserede essentielle gavnlige effekter på små børn, sikkert blive langt mere udbredt end det er i dag. Så betragt jer selv som pionerer, hvis I vælger at amme lidt længere end naboen…
Mere information om langtids-amning
Du kan kontakte Ammerådgivningen under foreningen Forældre og Fødsel, for flere oplysninger om langtids-amning og tandemamning. Få evt. henvist en rådgiver der selv har erfaring med det. Der er også udgivet blade om amning af lidt større børn, som kan købes hos foreningen www.fogf.dk .