En overlevelses kit til amme-start

Sådan forbereder du dig til ammestart
Anskaffelser
Mælken løber til…
Sådan gør du
Gode ammestillinger
Ømme brystvorter m.v.
Amning efter behov
Nødhjælpskuren
Litteratur og links til mere om amning

Selvom det er en naturlig ting som kvindekroppen er skabt til, oplever mange kvinder alligevel en vis bekymring eller nervøsitet for det kommende amme forløb, især hvis de ikke har ammet før. Vil det nu også gå godt? Måske har du også lidt forbehold, for man er jo nok vant til at have 100% ejendomsret til brysterne. Glæd dig! Det kan blive starten på et kort eller langt amme forløb, hvor du kan give næring, nærhed og skabe en særlig samhørighed mellem du og dit barn på en og samme tid. Det er starten på dit barns liv – og dets første måltid…

 

Ethvert barn er en unik samarbejdspartner og amningen er jeres første projekt som ”par”. Både du og barnet skal lære hinanden og teknikken at kende de første dage og uger. Efter du har født, gennemgår din krop en stor forandring. Du er måske medtaget og træt og du påvirkes af en nedgang i niveauet af kvindelige kønshormoner; følelserne sidder uden på kroppen over den fantastiske, men måske også overvældende, oplevelse som det er at blive mor – man er ikke nødvendigvis allermest i balance og med sædvanlig ”cool” tilgang til læreprocessen. Man kan nemt have brug for både kærlig støtte, viden og lidt forberedelse.

 

Forberedelse til ammestart

Du kan starte her med at læse I Favn Danmarks ”mini-bibel”. Det kan være svært at forberede sig tilnoget man ikke har prøvet. Nogle vil have mest glæde af at vente med at læse om det til man evt. støder på vanskeligheder. Det kan nemlig nemt komme til at lyde sværere end det er! I slutningen af artiklen er der henvisninger til mere materiale om emnet, som du nemt kan skaffe.

 

Den allerbedste og vigtigste forberedelse du kan gøre er, at tro på at du sagtens kan amme dit barn! Du er skabt til det 🙂

 

 

Amningens mini bibel.

 

–        Lige til at printe ud og lægge sammen med tøjet til din nyfødte! Du kan bruge den som huskeseddel, når hormonerne raser i din krop. Det anbefales at forberede sig på amningen f.eks. ved at læse litteratur om det inden fødslen. Her følger nogle uundværlige oplysninger og gode råd.

 

 

Anskaffelser

Det er værd at overveje i god tid, om du vil købe en slynge , da den kan være et strålende redskab når du ammer – Du kan læse meget mere om slynger her på siden under menu-punktet “Baby”. Derudover er det en god ide at anskaffe en pakke amme indlæg inden fødslen og medbringe nogle indlæg, hvis du føder på hospitalet. Det er ikke altid noget, de har på hospitalet og mange synes det er rart at have sine egne med. Når mælken er løbet til kan du lække meget – især i begyndelsen. Primært løber mælken fra det modsatte bryst end det barnet dier ved, og det kan være en fordel at lægge en stofble ind i bh-en til at suge under amningen. Du kan købe nogle meget kraftigt sugende amme indlæg f.eks. mærket Pigeon (Kan købes på Apoteket eller i Babysam m.v.), men du kan overveje om du hellere vil have genanvendelige amme indlæg (langt billigere, naturmaterialer uden plastic m.v. og mere miljøvenligt) f.eks. indlæg af uld (kan f.eks. købes med Silke på den ene side, så det føles behageligt mod brystet bl.a. i Matas eller diverse netbutikker som f.eks.Yngelkram.dk (se Netbutikker). Amme indlæg af uld er gode om vinteren til at holde brystet varmt og virker forebyggende mod brystbetændelse.

 

Som det sidste er det en god ide at anskaffe en amme-bh. NB. Det kan være svært at vide på forhånd, hvilken størrelse amme-bh du vil skulle bruge, da barmen vokser betydeligt hos mange, så det kan anbefales at vente med at købe en dyr og lækker model til efter et par uger efter fødslen.

 

Du kan evt. overveje om du vil investere i andet amme-tøj. Man kan få amme-toppe, amme-undertrøjer evt. med indbygget bh, amme-bluser og amme-kjoler. (Forhandlere på nettet: Se Netbutikker). (Tøjet kan som regel anvendes under graviditeten også). Amme-tøj kan også bestå i noget fra ens eget klædeskab f.eks. en kombination af undertrøje eller bluse med dyb udskæring der kan trækkes ned under brystet og bluse over der er knappet hele vejen igennem og kan knappes op nedefra.

 

Med ammetøj behøver du ikke blotte maven imens du ammer, hvilket mange synes er rart. Ammetøj er strålende i koldt vejr, hvis man ammer ude og i øvrigt hvis man ønsker at amme diskret og med lidt blufærdighed. Vær opmærksom på, at nogle amme-toppe er så lukkede, at kun brystvorten stikker ud og barnet bliver dermed berøvet en del af sanseoplevelsen ved at ligge med kinden mod mors varme bryst. Overvej om barmen behøver være SÅ dækket – de er produceret ud fra amerikansk målestok, hvor amning er betydelig mere tabubelagt og ”privat” end efter den danske afslappede tradition, hvor man kan amme stort set hvor som helst. HUSK, at amning er helt naturligt, og at et blottet bryst til amning virker anderledes end et blottet bryst under andre omstændigheder. De fleste oplever det som helt naturligt at amme offentligt også uden at være tildækket.

 

Nu skulle du være godt klædt på i hvert fald J

 

Mælken løber til…

Mælken løber til efter ca. 2-5 dage. Indtil da har barnet fået den særlige mælk der hedder colestrum (råmælken), som er meget rig på bl.a. proteiner og vigtige antistoffer, men som ikke løber i store mængder og kun i begyndelsen. Du kan være helt rolig: Dit barn mangler ikke noget, selvom det ikke får særlig meget mælk før den ”rigtige” mælk løber til. Man kan sige, at naturen har indrettet det så genialt, at barnet har ”madpakke” med. Det har – med mindre der er særlige medicinske afvigelser i form af for lavt blodsukker eller lign. – ikke behov for tilskud af nogen art! (Heller ikke vand).

 

De første par dage skal du bare lægge barnet til ofte og efter lyst og behov. Det styrker jeres indbyrdes tilknytningsproces og når barnet dier, giver det kroppen besked på at få gang i mælkestrømmene. Samtidig kan I øve jer i at lægge barnet til, så det får en god sutteteknik.

 

Sutteteknik

Alle bryster og brystvorter er skabt til amning. Uanset om de er indadvendte, udadvendte, små eller store. Selv mange brystopererede kan amme. På fødegange og i befolkningen hersker mange ammestue råd om ”hærdning” af brystvorter og behandling af ømhed, rifter osv. Spar alle cremer, citroner o.a. og sats først og fremmest på at få barnet til at få en god sutteteknik. Langt den største belastning for brystvorterne er en forkert sutteteknik.

 

Sådan gør du:

Sørg først og fremmest for at sidde behageligt. Barnet skal ligge tæt ind til dig og skal vende ind mod dig, så det ikke skal dreje hovedet for at få fat. (I skal være ”mave mod mave”). Du skal holde barnet op til brystet og ikke brystet ned til barnet. Barnets næse skal være ud for brystvorten, så det skal lægge hovedet en anelse tilbage for at få fat på brystet. Barnet skal have brystvorten og som rettesnor også det meste af det mørke område på brystet (areola) inde i munden, når det sutter. (Det er forskelligt fra kvinde til kvinde). Forestil dig at brystvorten skal ligge oppe i ganen på barnet

 

Find gode amme stillinger

Tænk over at finde gode amme stillinger, som I begge kan lide (kun fantasien sætter grænser; siddende, liggende på siden med barnet i ”opretsiddende” stilling (især god ved luft i maven, da luften stiger til vejrs) osv.) og prøv at slappe af i skuldre og nakke, imens du ammer. En slynge kan være ideel til amning, da du bedre kan slappe af i arme, skuldre og nakke eller have en arm fri til at rykke rundt på ble, tæppe eller drikke vand! Du kan endda stå op og amme med en slynge. Og du kan sove uden at frygte, at barnet falder ned fra sengen eller sofaen.

 

Husk, at både du og barnet skal lære det her! Hvis du er i tvivl kan de vise dig det på fødegangen, eller hvis du føder hjemme, kan du finde billeder i bøger af det eller spørge jordemoderen eller sundhedsplejerske ved besøg, om det ser ”rigtigt” ud. Primært kan du dog mærke selv om det føles rigtigt: Det skal som udgangspunkt ikke gøre ondt. Lidt begynderømhed i brystvorterne er normalt. Brysterne kan til at starte med også være ømme pga. spændinger i de mælkefyldte bryster.

 

Ømme brystvorter mv.

Hvis du alligevel få rifter, sår eller ømhed omkring brystvorterne – det kommer mange ikke helt udenom – er den bedste kur faktisk at fortsætte med at amme og give brystet masser af luft ind i mellem. Spyttet og mælken virker positivt og antibakterielt på sårheling, og det er desuden vigtigt at holde stimulationen af mælk i gang.

 

Amning efter behov

Lad barnet die efter BEHOV. Læg barnet til, når det beder om det – og hellere en gang for meget end én for lidt. Du lærer efterhånden barnets signaler at kende – det er helt normalt at være i tvivl om barnets signaler i starten. Garvede mødre kan også være i tvivl engang imellem. Det handler om at forsøge at ”læse” og forstå sit barn, lære det at kende og imødekomme dets behov, når de opstår. Sådan er det også med amning. Som mor er du selvskrevet til at have et særligt ”blik” og ”øre” for netop DIT barns behov – stol på din intuition / instinkt / fornemmelse eller hvad du vil kalde det: Det vil være din bedste rådgiver omkring dit barn de næste mange år! Du skal ikke forvente øjenkontakt med barnet i begyndelsen.

 

Ingen faste skemaer eller intervaller

Det er ikke nødvendigt med tidspunkter, intervaller eller rutiner omkring amning. Nogle påstår, at barnets mave skal have ro i mange timer mellem hver amning – der er rigeligt dokumentation for, at dette i hvert fald ikke passer på alle børn. Modermælk er letfordøjeligt, og mange børn vil nyde og have glæde af at amme ofte. Barnets mavesæk er ved fødslen på størrelse med en valnød, så det er begrænset, hvor store måltider det kan indtage. Barnets behov ændrer sig hele tiden, og det gælder om at kunne følge disse ændringer smidigt og med åbent sind og ikke være låst fast i mønstre, rutiner og ”burde”. Andre fordele ved hyppig amning er, at mælkeproduktionen bliver holdt på et højt niveau, og du har masser af mælk – også når barnet får vækst- og spise-spring, hvor behovet for føde stiger. Stol altid mere på dit eget instinkt og dit barns signaler end bøger, sundhedsplejersker, baby sites og denne artikel.

 

Nødhjælpskuren

Hvis I synes, at amningen ikke rigtig vil lykkes så aflys ALLE aftaler og mur mor og baby inde i soveværelset med masser af kærlig opbakning og vanddunke til mor. Så skal I nok finde ud af det. Brug faren til det praktiske og lad amningen være eneste punkt på mors og barns dagsorden. Afslapning, lydhørhed og tålmodighed er opskriften. Lad barnet sutte al det det vil – det vil stimulere mælkeproduktionen.

 

Husk: ALLE kvinder har mælk nok. Det er en gammel myte fra tidligere generationer, at nogle kvinder mangler mælk. Mælkeproduktionen er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel – jo mere baby sutter – des mere produceres. Og så kan det hjælpe, hvis man kan have tillid til sine egne moderlige ressourcer – også hvad angår mælken. Stress kan hæmme mælkeproduktion såvel som nedløbsrefleks. NB: Mælken kan ikke pludselig forsvinde.

 

Starte forfra med amningen

Hvis amningen er gået helt i fisk, så er der stadig masser af håb: Man kan simpelthen starte på en frisk; starte ”forfra” med amningen. (Se hvordan f.eks. i Håndbogen for vellykket amning, som jeg henviser til nedenfor, s. 58). Det er ikke et enten eller. Det er både og. Og hvis det endelig skulle blive så opslidende eller negativt, at I vælger at gå over til flaske, så gør det med forvisning af at moderligheden IKKE sidder i brysterne men i hjertet. Man er ikke en bedre mor blot fordi man ammer.

 

Held og lykke! Brysterne er KLAR. Brug din energi på også selv at blive det J

 

 

NB!! Du kan altid kontakte Ammerådgivningen hos Foreningen Forældre og Fødsel – se www.fogf.dk

– Rådgivningen er gratis, anonym og det er ikke en betingelse at man er medlem af foreningen.

 

 

Anbefales for mere information om amning:

 

”Håndbog i vellykket amning” – Komiteen for Sundhedsoplysning; Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsens officielle ammevejledning til fagfolk, men som også er forståelig for os andre. Indeholder ALT hvad man kan få brug for at vide om amning. (184 sider).

Kan downloades som Pdf-fil  eller kan købes for 60 kr. + ekspeditionsgebyr og porto (i alt 94 kr.) her: http://www.sundhedsoplysning.dk/ eller lånes på biblioteket.

 

Komiteen for Sundhedsoplysning har også udgivet den udmærkede pjece ”Kort og godt om amning” (22 sider), som kan erhverves for 16 kr. på samme adresse.

 

”Amning af det spæde barn” – Forældre og Fødsel, 2001, temanummer – kan rekvireres for 40 kr.+ekspedition på www.fogf.dk Andre temanumre: ”At amme lidt længere”.