Hvor skal baby sove?

I vugge / I Favn /
I dobbeltsengen ?
Hvad med parforholdet?

  1. NB. Denne artikel indeholder ligesom alle artikler på denne hjemmeside nogle generelle tanker og et udgangspunkt – ikke en færdig opskrift! I enhver familie må man forsøge at afbalancere alle familiemedlemmers behov – i denne her forbindelse behovet for en god nats søvn. Når man har overvejet den konkrete situation og inddraget forskellige behov og er nået frem til det samlet set bedste løsning i familien, så kan man gå til ro om aftenen med god samvittighed – også selvom baby ligger for sig selv og sover….

 

 

Over det meste af verden sover babyer sammen med deres forældre. I Danmark sover mange børn også i forældrenes senge, men først når de er store nok til selv at gå derhen…

 

I Favn

Det allerbedste sted for din nyfødte at sove er formentlig i eller ved din favn – eller så tæt på den som muligt. Barnet kommer fra den fysiske symbiose med moren under graviditeten og overgangen til verden bliver så blid som mulig, hvis barnet stadig oplever nogle af de samme fornemmelser og lyde, morens hjerteslag osv., som hvis det stadig var i fostertilstanden. Kropskontakt og nærhed giver barnet tryghed – også om natten.

 

I dobbeltsengen

Overvej om det er nødvendigt at investere i en vugge / krybbe / babyseng. Hvis I vil have barnet sovende i dobbeltsengen, skal I sørge for at afskærme og sikre den, så barnet ikke kan falde ud eller komme til skade. Barnet må heller ikke kunne komme i klemme eller blive kvalt i snore eller puder. Man kan med fordel lægge barnet inderst inde mod væggen, så mor ligger ved siden af, så hun kan amme. Det har også den store fordel, at barnet ikke kommer ”imellem” far og mor, og at der stadig er plads til intimitet og fysisk kontakt mellem forældrene.

 

Sikkerhed

I skal ikke være bange for at I kommer til at ”lægge” jer på barnet eller maser det i søvne. For det første registrerer I underbevidst, at barnet ligger der, og for det andet vil barnet sige lyde og bevæge sig, hvis det ligger ubehageligt, som I vil vågne af. Faktisk viser undersøgelser at risikoen for vuggedød formindskes, hvis man sover sammen med sin baby. (Der er forskellige undersøgelser – se mere om sikkerhed ved samsovning på www.askdrsears.com ).

  1. Det vigtigste man skal være opmærksom på er, at barnet ikke får det for varmt af at ligge f.eks. imellem forældrene. Overophedning kan være farligt for små børn. Hvis barnet ligger for sig selv skal man også sørge for at det er veltempereret – nogle mener at man automatisk / instinktivt er opmærksom på det i søvne, hvis barnet ligger sammen med én.

 

Man bør heller aldrig ligge op ad sit spædbarn, hvis man har taget sovemedicin eller indtaget mere end et par få genstande alkohol eller på anden måde er i en tilstand af unormal tung søvn.

 

Måske føler I – eller den ene af jer – ikke at I / han/hun sover så godt til at begynde med – nogle skal lige vænne sig til at sove med et lille barn. Men med tiden vil I opdage, at I formentlig sover bedre alle sammen, ikke mindst fordi jeres baby sover bedre. Mor behøver ikke stå op ad sengen for at amme, når hun har baby lige ved kroppen, hvilket er ensbetydende med mere søvn til hende – mange kan sove mens de ammer liggende. Da hun samtidig vågner så hurtigt, pga. den tætte kontakt og når at tage sig af baby måske inden barnet begynder at græde, ja, så er der vupti også mere uafbrudt søvn til faren.

 

Penge at spare

Som beskrevet er der mange gode grunde til at overveje, om I ikke bare skal spare pengene til en baby-seng og lade jeres barn sove i jeres seng. Jeg har endda ikke nævnt det urinstinkt, der hersker i moren (og faren!), som gør at hun / han ønsker at have sit elskede barn tæt på sig. Eller al den uvurderlige tryghed og kropskontakt barnet får ud af det. Barnet fødes med lysten til at være nær sine forældre hele døgnet. Og hvilken måde er nemmere at opfylde dette behov på end simpelthen at sove sammen?

 

Alternativer

Hvis I af den ene eller anden grund ikke ønsker at have barnet i sengen, kan I overveje at lave en slags ”sidevogn” til jeres seng ved f.eks. at stille en tremmeseng op ad jeres egen med den side der vender ind mod sengen afmonteret, (hvis det er en model der kan dette). Eller, hvis I er fingernemme eller kender nogen der er det, kan I få lavet en slags tilbygning til sengen. Eller simpelthen anskaffe jer en bredere seng ved at udvide med en seng mere op ad den I har! Grænsen sættes vel teknisk set af soveværelsets bredde. Alle kan sove godt og uforstyrret, hvis sengen er bred nok. Så kan der endda være plads til søskende.

 

Hvis I alligevel vælger at barnet skal have sin egen seng, så lad den være inde i jeres soveværelse: Det giver barnet tryghed at kunne registrere jeres åndedrag og høre, at I er tæt på. Dette opnår I ikke ved en babyalarm i et andet værelse, selvom I ligeså hurtigt reagerer, når barnet vågner.

 

Hvor længe skal barnet sove hos jer

Nogle er bange for, at barnet ”aldrig forlader sengen igen”. For det første er dette ikke rigtigt – naturligvis forlader barnet forældrenes seng og vil sove i sin egen på et tidspunkt. Det er meget forskelligt, hvornår dette tidspunkt indtræffer. Nogle er 2 år; andre nyder det i mange år. Nogle gør det i perioder med særligt stort behov for tryghed. Men der er jo intet til hinder for, at man lærer barnet at sove i sin egen seng, hvis forældrenes grænse for ”samsovning” nås inden barnet på eget initiativ rykker ud. Det er under ingen omstændigheder et argument for ikke at sove sammen med sit barn. Man lader jo heller ikke være med at amme, fordi man ikke vil risikere at skulle afvænne en dag. Nogle lader søskende sove sammen. Det opfylder også det behov for fysisk kontakt med et andet menneske om natten, som vi jo dybest set alle sammen har.

 

Familieseng

Der er ingen regler for hvor store børn, der ”må” sove i sengen: Det ved den enkelte familie bedst; hvordan familiemedlemmernes behov for tryghed, intimitet og ”plads for sig selv” tilgodeses. Og man finder nok bedst ud af det hen ad vejen, da behovene i familien måske ændrer sig. Der er ingen endegyldige opskrifter heller på dette punkt, hvad angår børn. Læs meget mere om familieseng på www.ifavn.dk og www.askdrsears.com

 

Parforholdet

Forældreskab er ikke et 9-16-job, men strækker sig over hele døgnet. Det kan især mærkes i den første tid. Alle parforhold bliver nok påvirket af, at der er kommet en nyfødt ind i familien. Uanset om barnet opholder sig i en lift i et tilstødende lokale eller i sengen, så bliver forældrenes erotiske samliv påvirket af træthed og kvindens fysiske (og psykiske) forandringer i forbindelse med fødslen. Den fysiske dimension – om hvor barnet nu skulle opholde sig – er stærkt overvurderet. Da seksuelt samliv ikke er noget, der foregår imens man sover, er det naturligvis heller ikke noget, der nødvendigvis skal foregå i sengen. Eller om natten for den sags skyld. Tværtimod oplever mange, at aftenen er det tidspunkt på døgnet, hvor kræfterne og lysten er mindst, og at samlivet bedre kan passes ind på andre tidspunkter. Vær opfindsom. Men glem det ikke – sexlivet er for mange par en vigtig form for nærhed. Et stærkt og tilfredsstillende parforhold for begge parter er det bedste fundament for at være gode forældre sammen.

 

At blive forældre er en stor udfordring for parforholdet; roller og funktioner tages op til revision og nye menneskelige ressourcer dukker måske op, samtidig med at man udvikler sig væk fra andre. Intet vil – i hvert fald foreløbigt – kunne blive ”helt som før”. Det indebærer et stort udviklingspotentiale i ethvert parforhold – og for manden og kvinden hver for sig. Man er nu en familie, og det er som familie man også skal forsøge at forme nye roller og ”identitet” i relationerne, som kan rumme det hele: Parforhold, kvinde, mand, far, mor og baby. Man bliver ikke mere par af at have sit soveværelse for sig selv.

 

Relevante links: www.askdrsears.com og www.ifavn.dk

 

Litteratur: ”Three in a Bed” af Deborah Jackson (Forhandles bl.a. hos www.enandenvej.dk, 140 kr.)