Guide til brug af SLYNGE

Sådan kommer du godt i gang og fortsætter med succes…

Gode råd når du tager slyngen i brug

Almindelige tips ved brug af slyngen

Komfort og ergonomi
for barnet og den voksne

Generelle principper

Pas på barnets rygsøjle

– Fordeling af vægten

– Bærer man ”skævt”,

   hvis man bruger skrå slynge?

– Pas på din egen ryg, vigtig advarsel

 

Hvor meget og hvor længe?

  1. Slynge
  2. Traditionel bæresele
  3. Andre seler, vikler m.v.

Gode råd når du tager slyngen i brug

 

  1. Brug slyngen HVER dag – gerne flere gange om dagen. På den måde får du hurtigt træningen. Når du først har teknikken vil du slet ikke kunne forstå, at det var vanskeligt de første gange du prøvede J
  2. Tag den i brug fra start. Selvom det kan være lidt nemmere at ”tumle” rundt med en større baby, der ikke føles så ”skrøbelig”, så er det værd at prøve at bruge slyngen fra barnet er nyfødt. Det er guld værd for barnet at få den tætte kontakt og bevægelse fra begyndelsen! Og du vil hurtigt blive fortrolig med det, vænne dig til at amme i den osv. Øv dig også gerne i at bruge slyngen inden barnet bliver født f.eks. med en pude, dukke eller pose mel i.
  3. Vær tålmodig: Både du og barnet skal lige vænne jer til den nye måde at være i tæt kontakt på. For de fleste børn er det heldigvis meget nemt at vænne sig til også selvom du fumler lidt med det i starten. Som oftest følger komforten for barnet med, når du bliver mere ”sikker” og rutineret. Du behøver ikke være bange for at barnet ”falder ud”, når det først ligger i slyngen – du kan sagtens mærke, om barnet ligger rigtigt.
  4. Giv ikke op! Hvis det ikke rigtig vil fungere til at starte med, så lad slyngen ligge et par dage og forsøg så igen. Eller prøv evt. med en anden stilling. Begyndervanskeligheder er helt normale, men som oftest væk lige pludselig, når man har fundet teknikken. Det er VÆRD at være stædig, for at få det til at virke.
  5. Vær ikke bange for at kontakte forhandleren – de fleste vil meget gerne demonstrere eller hjælpe med brugen eller henvise til nogen der kan.
  6. Hvis barnet er et af de sjældne – men forekomne – der ikke kan lide at ligge i slyngen, eller du af en eller anden grund simpelthen ikke kan få den til at fungere for jer, så smid ENDELIG ikke slyngen ud. Tag slyngen frem, når barnet er blevet lidt ældre og f.eks. kan sidde op i slyngen. Så er der nye muligheder og stillinger at prøve. Så længe barnet har en alder, hvor du bærer det fra tid til anden – måske bare en tur op ad trapperne, vil du kunne have glæde af slyngen, for at skåne din ryg og spare på kræfterne. Jeg har aldrig hørt om et barn eller en mor der ikke kunne få glæde at slyngen på et eller andet tidspunkt og i en eller anden stilling!

 

God fornøjelse!

 

 

Almindelige tips ved brug af slyngen

 

Hvis du synes at baby ”forsvinder” for meget ned i stoffet kan du lægge et tæppe, dyne eller sammenfoldet håndklæde ned for at stive den lidt af.

 

Væn dig til at bære barnet med slyngen på begge sider af kroppen – det forebygger ulige belastning af din krop samt forhindrer at barnet får en yndlingsside. (Skævt kranie er ikke set som følge af brug af slynge – tværtimod forebygger det formentlig skævhed, da der ikke er noget fladt/hårdt underlag – men eventuelle ubalancer kan opstå pga. at barnets hals strækkes mere i den ene side end den anden). Hvis man ammer i slyngen falder det helt naturligt at skifte side eftersom man skifter bryst. Det er helt normalt at barnet får en yndlingsside alligevel – ofte morens venstre, måske fordi det er tættest på hjerte.

 

Vær ekstra bevidst om at bevæge dig ergonomisk rigtigt, når du har slyngen på. Et forkert ”skråt” løft kan f.eks. beskadige din ryg (også uden slynge). Det er generelt godt at indarbejde gode bevæge-vaner – slynge eller ej – da man løfter meget rundt på et lille barn. F.eks. ingen skrå løft og altid løfte med helt ret ryg. Husk også at spænde i bækkenbunden, når du løfter – det er ekstra vigtigt, når du har født!

 

Komfort og ergonomi for barnet og den voksne

 

Generelle principper

 

Pas på barnets rygsøjle

Det afgørende – for barnets vedkommende – er jævn understøttelse især af rygsøjlen, der er helt blød og ikke bør belastes af barnets egen vægt de første måneder. Barnet får en god og jævn understøttesle af hele rygsøjlen, når det ligger ned i slyngen. (Af samme grund skal et spæd-barn heller ikke ligge og hvile på maven af en forælder i lodret / næsten lodret stilling uden at barnet understøttes i ryggen). Helt små børn bør derfor altid bæres i liggende position. (Det er ikke et problem, at barnet ligger krummet og rygsøjlen ligger som en “banan” – denne stilling er tværtimod mest naturlig for spædbarnet, der kommer fra helt krummet stilling i fostertilstanden).

 

Fordeling af vægten

For bærerens komfort gælder det vigtige princip, at jo bedre barnet sidder fastgjort tæt ind til bærerens krop, des mindre ”vejer” det. Slynger og vikler har derfor en klar fordel frem for en traditionel bæresele f.eks. Endvidere er den en fordel, hvis bære-strop eller skulderpude dækker et så stort område som muligt, så vægten f.eks. er fordelt ud over hele den ene skulder.

 

Bærer man ”skævt”, hvis man bruger skrå slynge?

En typisk betænkelighed man kan gøre sig omkring de skrå slynger f.eks. er, om kroppen belastes ”skævt” eller at man ”skævvrides” under brugen. Der findes ingen videnskabelige undersøgelser af ergonomien ved slynger, men når man prøver en slynge er det for de flestes vedkommende sådan, at man pga. vægtens fordeling på hhv. hofte og modsat skulder bærer med en udmærket balance i kroppen. Til sammenligning bærer man meget ”skævt”, hvis man har barnet siddende på hoften uden en slynge, da man kompenserer for barnets vægt ved at trække overkroppen over mod den modsatte side af hvor barnet sidder. Den samme mekanisme kan forekomme, hvis man har en eller anden skavank eller skævhed i forvejen og man ubevidst kommer til at ”kompensere” med at dreje ryggen mere skævt. Hvis du kan mærke, at du bærer skævt, bør du overveje en evt. anden bære-slynge der fordeler vægten ligeligt på begge skuldre. (Læs nedenfor under VIGTIGT).

 

Pas på din egen ryg

Uanset hvad anbefales det, at bære i nogenlunde lige omfang på begge skuldre. Hvis man ammer i slyngen falder dette naturligt.

 

Det er vigtigt at have en stærk ryg, når man bærer meget og det kan anbefales på det varmeste at lave ryg og mave-øvelser dagligt, når man bærer sit barn i slynge. På den måde forebygges mange ryg problemer og du får trænet maven flad på samme tid.

 

VIGTIGT! Lyt til din krops signaler og vær opmærksom på ikke at overanstrenge dig. Hvis du får ondt af at bære (ud over muskel-ømhed) så stop. Man kan risikere at gøre varig skade på en ryg, hvis man overhører kroppens advarsler om forkert – eller over-belastning. Desværre kan disse symptomer folde sig virkeligt ud efterfølgende og udvikle sig efter man er holdt op med at bære. Det er afgørende for brug af slynge, at man har en god bæreteknik, der ikke belaster ryg eller bækken.

 

Hvor meget og hvor længe?

(Anbefalingerne er vejledende og bør tilpasses det individuelle barns og forælderens fysiske forudsætninger. Endvidere er anbefalingerne udokumenterede og I favn Danmark indestår derfor ikke for deres korrekthed. Hvis der kan stilles tvivl om noget eller oplyses yderligere information om emnet, modtages gerne oplysninger herom på Redaktion@ifavndanmark.dk ).

 

Slynge

Kan anvendes til nyfødte, hvis de ligger ned i slyngen i relativt vandret position (dog gerne med hovedet højere end numsen, da denne stilling er mere gavnlig for fordøjelsen og forebygger problemer med luft i maven).

Når den nyfødte ligger ned i slyngen understøttes ryggen og rygsøjlen belastes minimalt.

Umiddelbart ikke nogen decideret tidsbegrænsning, hvis barnet ligger helt ned.

 

Fra ca. 3 mdr-alderen – afhængigt af barnets ryg-muskler – kan barnet sidde opret i frøstilling eller skrædderstilling / med korslagte ben. (En del børn kan ikke lide at ligge ned i slyngen, når de er vågne fra omkring 1 måneders alderen. Det oplyses af forhandler af slynger, at hvis de bæres forsvarligt i siddende position med god ryg- og hovedstøtte og i skrædderstilling / frøstilling, er dette ikke noget problem og praktiseres af mange oprindelige kulturer uden nakke / ryg problemer til følge.

 

Fra ca. 6 mdr. / når barnet kan sidde kan anvendes andre stillinger f.eks. på hoften. Meget afhænger af måden man bærer på. Sørg for at barnet støttes godt under numse og helt ud til knæhaserne og støt evt. ekstra med en arm omkring ryggen på det indtil det kan sidde selv (”sidde selv” vil sige f.eks. på et fladt gulv). (Til parallel kan sammenlignes med at børn først bør sidde op i barne- eller klapvogn, når de kan sidde selv, pga. bevægelserne og stød, der belaster en ”umoden” rygsøjle).

 

Traditionel bæresele som f.eks. BabyBjörn:

Bør ikke anvendes til nyfødte.

Bør ikke anvendes i mere end 10-15 minutter af gangen.

(Der kan desværre heller ikke her henvises til forskning på området, men begrundelse herfor er:

– fordi der ikke er støtte under lårene og sædepartiet og barnets vægt dermed kun hviler på de små knogler i skridtet

– fordi barnet holdes lodret, hviler vægten af dets tunge hoved konstant på de bløde knogler i rygsøjlen

– fordi den nyfødtes hage vil falde ind mod halsen og hæmme dets vejrtrækning

– fordi benene dingler lodret ned, mens det er bedre for udviklingen af barnets hofte led, hvis de støttes jævnligt i udad-rotation)

 

En amerikansk kiropraktor argumenterer imod Baby Bjørn o.lign. på denne side:

http://continuum-concept.org/reading/spinalStress.html

 

Den voksnes / bærerens komfort:

Da al vægt er placeret ude foran på kroppen belastes bærerens skuldre og ryg unødvendigt og meget. Dette kombineret med smalle skulder remme gør selen stort set uanvendelig til børn på 10 kg – ukomfortabel ved lavere vægt.

 

Andre seler, vikler m.v.:

Spørg hos forhandleren. Generelt har de ergonomisk den fordel at de bæres på to skuldre samt at barnet og dvs. vægten ofte er placeret meget tæt på kroppen, så belastningen er mindst mulig.

 

For så vidt angår barnet kan bare siges generelt at der gælder samme ting som for almindelige slynger: Understøttelsen af barnets krop kan afhængigt af selen og positionen være endnu bedre end i slynger. Hvis barnet er fastgjort til kroppen med understøttelse af hele kroppen og ryggen kan barnet formentlig også ligge i opret-stilling. Undersøg hos forhandleren hvad de anbefaler med den enkelte sele. Nogle seler er beregnet til børn der er lidt større end nyfødte f.eks. over 3 eller 6 måneder.

 

Udførlig slyngeguide og anmeldelse af forskellige slynger og bæreseler på markedet: Se artiklen ”Slyngeguide” i Forældre og Fødsels tema-nummer om I Favn: ”Tæt kontakt”, marts 2004. (Kan lånes på biblioteket eller købes hos Foreningen (www.fogf.dk)). Artiklen ligger også online her:http://www.babybiksen.dk/index.php?id=slynger

 

Guide til løsning af de mest almindelige problemer ved brug af slynge:

http://www.babybiksen.dk/vejledninger/Problemer.pdf

Amning i slynge: Artikel i Forældre og Fødsels temablad (som ovenfor) eller se:

http://www.babybiksen.dk/index.php?id=slynger