Bøger

Her er forslag til læsning og redaktionens mening J …

Skriv gerne til redaktion@ifavndanmark.dk med meninger og nye forslag.

 

Kontinuum Begrebet – Betydningen af tidlige „i-favn“-erfaringer og nære livssammenhænge (The Continuum Concept, 1975)

Af Jean Liedloff (antropolog)

„Klassikeren“ der præsenterede i-favn for den vestlige verden. Stadigvæk gribende og tankevækkende læsning – rammer “ånden” bag I Favn-tankegangen, selvom den er i den mest “fundamentalistiske” form. F.eks. udråbes barnevognen i denne bog til at være en vestlig opfindelse af aller-værste skuffe. Ikke interessant / forældet rent antropologisk: Bogen blev ikke skrevet med henblik på filosofi omkring børneopdragelse.

 

Dit kompetente barn – På vej mod et nyt værdigrundlag for familien (1995).

Af Jesper Juul  (familieterapeut, Kempler Institute of Scandinavia)

I Dit Kompetente Barn beskriver Juul et værdigrundlag for samværet mellem børn og voksne, der bygger på ligeværdighed, gensidighed og respekt. Indeholder mange gode og konkrete praktiske eksempler.

 

Generelt kan anbefales bøger af Jesper Juul f.x. også bogen Her er jeg. Hvem er du? Fuld af guldkorn og praktiske eksempler! Kort og nemmere tilgængelig end Dit Kompetente Barn – altså perfekt læsning til den travle omsorgsfulde forælder J

 

 

Det lille barn og dig – Hverdagsliv og stærke følelser i børnefamilien. (1990)

Af Annette Tholstrup (journalist og mor til 3, med til at starte Foreningen Forældre og Fødsel). Intet mindre end en strålende lille og let læst bog om de udfordringer man som forælder bliver mødt med. Giver god forståelse for barnet og gode forslag til løsninger på almindelige problemer. Inspiration og skulderklap til den omsorgsfulde forælder. Anmelderne skrev: “Her er en bog, som professionelle kan være bekendt at anbefale småbørnsforældre….” (Cand. psyk. Lisbeth Rask). Helt klart en oplagt barselsgave!

 

Forstå din Baby

Af Desmond Morris

Morris er kendt for sin ekspertise omkring dyr, dyre-psykologi, zoologi. Her giver han en kort og velbegrundet forklaring på mange praktiske spørgsmål og ”gåder” som man står overfor med sin nyfødte baby. Super barsels-gave vil jeg sige og god læsning for nybagte forældre: Små kapitler, kan læses i bidder og er relativt nemt tilgængelig J

 

Se dit barn som det er  – En vejledning for forældre (1997)

Af Harville Hendrix og Helen Hunt

Giver både god indsigt i barnets forskellige udviklingstrin, behov og hvordan man bedst imødekommer dem i de forskellige faser. Belyser samtidig mange parforholds-spørgsmål.

 

Babyvisdom – Livet med spædbørn i hele verden (2003)

Af Deborah Jackson

En anden god barselsgave ….. hvis man ønsker at manipulere de nybagte forældre hen imod en mere i-favnet og blød opdragelsesstil J Bogen fortæller med humor og slet skjult subjektivitet om baby-pleje i hele verden, men prætenderer at være objektiv (hvilket er bogens eneste rigtige problem). Underholdende, berigende og meget informativ. Afliver mange myter og sætter vanetænkning i kritisk perspektiv. Både praktisk relevant og antropologisk spændende læsning. Alt i alt en rigtig god bog for nybagte forældre og andre nysgerrige.

The Baby Book

Af Martha og William Sears (”Dr. Bill” er amerikansk børnelæge som har været med til at grundlægge AP-retningen – han har en hjemmeside: www.askdrsears.com)

Endelig en baby-bibel i mængden / et opslagsværk med AP-forslag som at ”slynge” spædbarnet i søvn.

Andre bøger af Sears:

The Attachment Parenting Book

Bogen er en udførlig indføring i AP – en grundbog.

The Breast Feeding Book

The Discipline Book

The Birth Book

 

Om amning: 

Alt om amning

Af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk (2007)

Et gedigent opslagsværk og den største og flotteste danske håndbog om amning. Her er simpelthen svar på, ja, alt om amning baseret på viden, undersøgelser, ammeteknik, følelser, problemer med amning osv. En meget nuanceret og klog bog, der giver læseren indsigt, et nyt syn på muligheder og indgangsvinkler, man næppe havde før man begyndte at læse.

 

Om søvn:

The No-Cry Sleep Solution

– nu i dansk oversættelse: Sov igennem uden gråd

Af Elisabeth Pantley (Forord af William Sears)

I den danske oversættelse henvises til dette website. Redaktionen har ikke haft mulighed for at læse bogen endnu, men den er UTVIVLSOMT et godt alternativ, ikke mindst til bogen “Godnat og sov godt”.

Sov godt – en guide til forældre med små børn

Af Harry Zehnwirth (2005), australsk børnelæge

En bog med en empatisk og blid indgangsvinkel til små børn – og deres forældre!! og søvn, med en tilhørende CD med beroligende lyde og musik. Indeholder mange gode redskaber til at få et bedre forhold til de søvnvanskeligheder og gråd, som de fleste forældre oplever med et lille barn. Der er en del fakta og påstande i bogen, gode oplysninger, men også en hel del påstande, man bør stille sig kritisk tvivlende overfor. Heldigvis indledes bogen med budskabet: “Stol på, at I ved bedst (selv)”.

Redaktørens 5 årige datter har anmeldt musikken: “Åh, mor, mine øjne kan næsten ikke være åbne, den giver mig lyst til at sove“. (Mozart).

 

Debatskabende læsning:

Velfærdsyngel – Omsorg for småbørn og småbørnsfamilier (2001).

Af Ole Schouenborg (Erfaren klinisk psykolog og seminarielærer)

Bogen er hard-core kritik af yngelpleje i velfærdssamfundet og ”ser den sårbare moderne personlighed som et resultat af en institutionsopvækst, som gør vold på menneskets natur” (citat fra bogens bagside). Provokerende og farverig bog.

Endelig Fri – Sudbury Valley School (1998)

Af Daniel Greenberg

Bogen beskriver en meget anderledes skoleform – et visionært skoleprojekt baseret på barnets egen drivkraft og initiativ til at lære. Introduktion til den danske udgave af Jesper Juul.

Børneliv og opdragelse – grænser eller ej? (1997)

Af Grethe Kragh-Müller (klinisk psykolog).

Hvordan synes børn, at børn skal opdrages? Hvad er grænser? Hvem skal bestemme? 2. bog ud af 3 der fremlægger og analyserer resultaterne af forskningsprogrammet ”Grænser eller ej?” Interview-undersøgelse.

Andre måder – grænser eller ej?

Af Erik Sigsgaard (cand.pæd.), Kim Rasmussen (mag.art. og ph.d.) og Søren Schmidt (cand. psych. og ph.d.)

Bogen er et opgør med den klassiske grænsetænkning og demonstrerer hvordan der kan tænkes på andre måder end grænser……. Grænsebegrebet sættes ind i en samfundsmæssig og kulturel sammenhæng og det tydeliggøres hvordan grænsetænkningen er den klassiske og udbredte indgangsvinkel til børneopdragelse samt sætter spørgsmålstegn ved dens udbredelse. Bogen er 3. og sidste i serien af bøger der fremlægger og analyserer resultaterne af forskningsprogrammet ”Grænser eller ej?”.

Dit barns selvværdsfølelse – nøglen til dets liv!

Af Dorothy Corkille Briggs

Bogens forudsætning er vigtigheden af et stærkt selvværd for et lykkeligt liv. I bogen forklares og gives eksempler på, hvordan man understøtter barnets udvikling af selvværd.

Børn er det hele værd – Hvordan forældre kan hjælpe børn til at udfolde sig og udvikle selvstændighed, kærlighed, ansvarlighed og selvværd (1994)

Af Barbara Coloroso

Bogen indeholder en del god teoretisk viden, men dens udbredte brug af praktiske eksempler støtter ikke teorien særlig godt. Eksemplerne har også i vidt omfang mindre praktisk relevans set med danske øjne. (Bogens forfatter er amerikaner).

Fødsler:

Babyer husker fødslen

Af Richard Chamberlain

Bogen beskriver, hvordan babyer husker fødslen – helt konkret: Hvad der skete og hvad der blev sagt.

Bogen om Hjemmefødsel (2003)

Af Kim Andrea Brofeldt, Sara Mac Dalland, Maria Petræus, Stine Roldgaard og Nanna Solow

HåndbogEN for dem der overvejer hjemmefødsel. Alt hvad du har brug for at vide – og mere til. Informativ, uundværlig og meget indbydende bog.

The Birth Book

Af Dr. William Sears