Barselsbesøg uden hovedpine…

Hvordan forbereder I jer til de første dage med baby?

Mange oplever at være splittede mellem behovet for at koncentrere sig om deres lille nybagte familie, og ønsket om at vise den nye verdensborger frem og delagtiggøre familie og venner i den store begivenhed. Der er INGEN opskrift på, hvordan man bedst indretter sig på dette punkt. Men det er vigtigt at have overvejet det på forhånd, fordi de første dage kan være både udfordrende og uendeligt vigtige for én selv og det lille barn. Man har måske brug for ro til at få amningen i gang og lære sit lille barn at kende. Og så er der nogle ting man kan gøre for i vidt omfang at tilgodese så mange af behovene som muligt.

 

Vær på forkant og vær åben

Der er groft sagt 2 oplevelser af barselskultur: De nybagte forældres og alle de nysgerrige familie-medlemmers. Familiemedlemmer der har børn har måske glemt, hvordan det er i de første dage efter fødslen og dem der ingen børn har, har ingen chance for at vide, hvad den lille nye familie egentlig har behov for. Så der er ikke andet at gøre end at være åben og ærlig omkring det. At gøre sig klart på forhånd hvad man godt kunne tænke sig fra omgivelserne og sige det til dem. Det vil spare alle parter for misforståelser og grænser der helt uforvarende bliver overskredet.

 

Give besked – spar tid

En ting man kan gøre er, at have forberedt så meget man kan som muligt. F.eks. kan man have samlet adresser til dem man vil give besked om fødslen til. Man kan klargøre postkort eller lave en fælles e-mail, der bare skal udfyldes kort til sidst. (Det sidste er en utrolig smart og nem løsning). Det kan være fristende at ringe rundt til folk personligt, men det er en god ide at begrænse antallet af dem man skal ringe til til et minimum. Man kommer meget nemt til at ”hænge i telefonen” i lang tid, når man skal fortælle om fødslen og alt det der er sket. Det samme gælder hvis man skal ”snakke” med folk over SMS.

 

Det er JERES tid

Overvej hvordan I gør det nemmest og bedst muligt. Det er en vigtig tid for mor, far og det lille barn og tiden skal bruges på at finde jer til rette som familie og i jeres nye roller. Der skal være ro til at få amningen i gang, slappe lidt af og lære det lille nye menneske at kende. Gør omstændighederne så fri for stress som overhoved muligt. I skal hellere undervurdere, hvad I kan magte af besøg og socialliv, da det alt andet lige er nemmere og hyggeligere at invitere på ekstra-besøg end melde afbud overfor folk man har lovet kan komme.

 

Slæk på værtindekravene

Nogle vælger at begrænse antallet af besøgende på hospitalet og lave et fælles kaffe-arrangement, når man kommer hjem. Hvis man gør det skal man ikke være bleg for at bede om hjælp til at stille kaffe og tallerkener frem fra de nærmeste familie-medlemmer og venner. Man kan også snuppe paptallerkener og plastic-glas og købe en rulle kiks i supermarkedet: Det vigtigste for folk er at se det lille vidunder og det vigtigste for jer er, at I ikke bruger jeres dyrebare ressourcer på at være værter. Det er også helt i orden at sætte tidsbegrænsning på folks besøg – især hvis de kommer enkeltvis. Det er sjældent folk ikke har forståelse for det, hvis man forklarer dem, at man lige skal have ro i de første dage – så kan folk komme igen til længere besøg, når I er kommet til rette med den nye situation.

 

Besøg på hospitalet

Andre synes det er dejligt at have barselsbesøgende ”overstået” på Hospitalet, hvor man ikke selv skal være værter og stille kaffe an. Mange ser det også som lidt af en ære, at se barnet hurtigst muligt efter fødslen. Under alle omstændigheder er det vigtigt at prøve at samle besøgende f.eks. til ét afgrænset tidspunkt på dagen, så man ikke har besøgende ”rendende” spredt over hele dagen.

 

Hjemmefødsel

Hvis man føder hjemme er det en god ide med et ”åbent hus” arrangement i et afgrænset tidsrum. Ellers kan man nemt risikere, at folk bare løbende ”kigger forbi” og det kan ende med at være mere en gene end en glæde. Dem der ikke kan komme i tidsrummet, hvor man har åbent hus kan man måske love at invitere, når man er kommet mere på plads. Et åbent hus arrangement giver den kontrol-begejstrede mor eller far mulighed for at støvsuge i anledningen og ellers lade det flyde fuldstændigt resten af tiden J Igen: Det skal bare være nemt og bekvemt og folk forventer ikke kolde anretninger eller pindemadder. En tante vil sikkert gerne bage en kage, så man kan nøjes med at skulle brygge lidt kaffe. Hav maden gjort klar på forhånd f.eks. i fryseren, hvis I vil servere noget andet nemt. Og måske vil svigermor eller bedste-veninden være glad for at blive en halv time efter imens hun rydder op og tager opvasken.

 

Bed om hjælp

Det er måske noget af det vigtigste og noget mange har svært ved: At bede om lidt praktisk hjælp i den første tid. Det er generelt en rigtig god ting. Folk vil utrolig gerne hjælpe, men har brug for at vide konkret, hvad de kan gøre. F.eks. kan I bede bedsteforældrene tage mad med, når de kommer på besøg. Eller tage en opvask, når de er der. I gamle dage var der tradition for at man ved barselsbesøg havde en ”barselspotte” – en lerkrukke med mad – med til den nybagte mor. Det er en tradition der helt klart burde genoptages.

 

Brug jer selv klogt. På barnet og jeres lille nye familie. Med en god start vil I også få mere overskud i den anden ende – også til at pleje kontakten med venner og familie. Barsels tiden er JERES tid – og I vil formentlig aldrig glemme den!